Održana 12. međunarodna revija službenih i policijskih pasa

Jedino mjesto u Hrvatskoj na kojem se s nekoliko metara udaljenosti može vidjeti što rade službeni psi jesu Stubičke Toplice. Ondje je na poligonu za dresiranje održana 12. međunarodna revija službenih i policijskih pasa.

Posebno trenirani psi iz Nizozemske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske pokazali su u Stubičkim Toplicama vještinu i poslušnost koja se stječe godinama. S lakoćom su pronalazili drogu, eksploziv, predmete i osobe. No to nije sve, napadali su i markirante, to jest trenere u zaštitnim odijelima.

Oni koji rade s njima, kažu da su policijski psi veliki profesionalci na poslu, ali i velike maze kod kuće. U tome je bit uzgoja službenih pasa, svako dijete ovdje na poligonu može se poigrati s tim psom. Bit je u tome da je pas kontroliran. Tu se ne uzgajaju psi koji na cesti napadaju ljude, kaže Željko Božićek iz Udruge uzgajivača radnih pasa Croatia.  

Inače, radni psi koriste se u policiji, vojsci, službama za spašavanje te kao vodiči slijepih ili terapeutski psi. Trenutačno diljem svijeta radi više od 350 pasa školovanih u Hrvatskom zagorju.