U kampu pokraj Novske izviđači iz cijeloga svijeta

Međunarodni izviđački kamp Dupin u selu Jazavica pokraj Novske već četvrtu godinu ugošćuje izviđačke odrede iz cijeloga svijeta. Kroz kamp su do sada prošle stotine mladih izviđača. Trenutačno u kampu, uz domaće, borave i 34 izviđača iz Engleske.

Izviđači odreda 'Zelena patrola' iz Rajića svake godine s radošću dočekuju svoje goste. U kampu se stvaraju prijateljstva te stječu nova znanja i iskustva. Stvaramo ovdje društva, spoznajemo novu kulturu i jezik tako da je sve to stvarno korisno i zanimljivo, kažu sudionici.

Na poziv prijatelja iz Engleske 'Zelena patrola' je prije dvije godine u sklopu projekta Erasmus+ sudjelovala na velikoj smotri izviđača u Engleskoj. Ovaj put Zelena patrola je u ulozi domaćina. Kamp je nastao na mjestu područne škole u Jazavici koja je u Domovinskom ratu potpuno uništena. No, marljivim radom školsku zgradu i njezin okoliš izviđači svake godine uređuju.

Ove godine u kampu su već boravili izviđači iz Belgije, Francuske i Njemačke. Savez izviđača Hrvatske 2019. bit će domaćin Međunarodne konferencije izviđača u Splitu gdje će ugostiti izviđače iz cijeloga svijeta.