Tijekom Špancirfesta hitna služba na biciklima

Mnogo posla očekuje i liječnike u Varaždinu, gdje u petak počinje 18. Špancirfest. Svake godine tijekom te manifestacije imaju velik broj hitnih intervencija, a da bi pomoć bila što dostupnija tijekom velikih gužvi, prvi je put organizirana i hitna medicinska služba na biciklima.

Ovih su dana doktori intervencije samo uvježbavali, no već od petka, bude li trebalo, odazivat će se na stvarne pozive u pomoć. Tu zna biti svašta, od kojekakvih povreda, do alkoholiziranih, a naravno tu su uvijek i kronični pacijenti kojima u bilo kojem trenutku može pozliti, objašnjava Ivana Vujec, liječnica u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije.

U gradu bicikala, tim koji čine liječnik i medicinski tehničar, na dva će kotača lakše manevrirati uskim varaždinskim uličicama i probijati se kroz gužvu. U 'udarnom' terminu od 16 do 20 sati. U kritičnim, hitnim situacijama najvažnija je brzina. Pacijente - špancirere, zbrinut će na mjestu nezgode, pa pričekati dolazak kompletne ekipe hitne pomoći.

Posjetiteljima, pak, poručuju da budu umjereni u alkoholu, da piju dovoljno vode, a kroničnim pacijentima da redovito uzimaju lijekove i općenito da paze na sebe. Tako će moći uživati u 10 dana španciranja, tijekom kojih za svoj tim ipak žele - što manje posla.