Međunarodni kamp za mlade

Kako što lakše prihvatiti promjene kojima su u društvu izloženi mladi? Odgovor na to ali i druga brojna pitanja, od razvoja civilnog društva do umjetnosti i sporta 60-ak mladih iz 12 zemalja moglo je čuti u kampu Kukavica nedaleko od Bjelovara. Europska je unija taj program za mlade svrstala u mrežu 28 najboljih.

Raznovrsnosti i kreativnosti radionica besplatnog edukativnog ljetnog kampa ne manjka. Uči se ovdje o društvenom siromaštvu, povećanju koncentracije meditacijom, izražavanju emocija stripom. U kampu su iskusni međunarodni treneri iza kojih je već nekoliko ovakvih programa. Mnogim aktivnostima potiču polaznike da što bolje razumije svijet i nauče nove aktivnosti kojima ga mogu mijenjati. I ono glavno što smo napravili ovim projektom je to što smo stvorili energiju među sudionicima. Ići ćemo uskoro kući, plakati ali tako je. Otići ćemo kući razmišljati o tome što smo naučili, ističe Ana Maria Pancu, trenerica iz Moldavije.

Tjedan dana mladi su ovdje ne samo skupljali nova saznanja o životnim temama koje ih okružuju već su i sami pripremali jela. Mnogima su među najomiljenijima palačinke. Program je osmislila daruvarska Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu Impess. Projekt je pun pogodak, a dokaz za to je nagrada Karlo Veliki za najbolji nacionalni projekt. Nižu se radionice, debate, nastoje se razbiti predrasude, uče se strani jezici. Raspravljalo se o suživotu mladih bez obzira na vjeru, mobilnost, nacionalnost, invalidnost, financijske ili druge mogućnosti. Svijet se mijenja, kulture se miješaju. Ono što volim u ovome projektu je to što ima puno različitih kultura i različitih zemalja, a svi smo zajedno. Osjećam da je to korak ka svjetlijoj budućnosti gdje nema granica između kultura i svi su stereotipi odstranjeni, kaže Nizozemka Neelam Kumar.

Ne manjka ovdje ni sportskih i rekreacijskih aktivnosti, svi sudionici su predstavili i kulture zemalja iz kojih dolaze. Završetkom kampa projekt ne završava. Ovi će mladi sve što su naučili prenijeti prijateljima i udrugama u svojim sredinama, nastojeći potaknuti veće međusobno razumijevanje, probuditi nadu, entuzijazam i kreativnost.