Otvoren 14. Liburnia film festival

14. festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia film festival, koji se prvi put održava na opatijskoj Ljetnoj pozornici, umjesto dosadašnje festivalske lokacije u lučici u obližnjim Ičićima, otvoren je u ponedjeljak navečer premijerom filma "Nasljeđe" Sanje Šamanović.

Na programu, do 26. kolovoza, 32 su filma, a 22 su u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada. Direktor festivala Oliver Sertić najavio je da je na natječaj pristiglo sedamdesetak filmova. Sa zadovoljstvom je ustvrdio da se širi produkcijski spektar tako da ove godine ima profesionalnih filmova, televizijskih produkcija, ali i filmova nastalih na radionicama. 

Iz programa je izdvojio svjetske premijere filmova "Naslijeđe" Sanje Šamanović koji je otvorio festival, potom "Vijesti iz Laayaouna" Đure Gavrana te kratke filmove "201507-STDR-L" Vjekoslava Gašparovića i "Ti si mići mići mrav" pulskog umjetnika i performera Josipa Ivančića. Na programu je i hrvatska premijera dokumentarca "Tanka linija" Nine Mimice i Paola Sangiovannija te novi dokumentarac Tomislava Žaje "Slobodni".

Prva festivalska prikazivanja imat će filmovi "Čestica 81/5" Maje Bošković i Renate Lučić te "Irenino ogledalo" Leona Rizmaula. Osim filmova u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, u popratnom programu bit će prikazano šest dokumentarnih filmova produkcije Restart, suorganizatora festivala te odabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma.

U edukacijskom programu ovogodišnjeg festivala su filmska radionica za najmlađe, radionica namijenjena svim dobnim skupinama nazvana "Prvi put snimam" i case study o postupku nastanka dokumentarnog filma Tihe Gudac "Goli", pobjednika prošlogodišnjeg festivala.