Najugodniji grad za život na svijetu je...

Melbourne je šestu godinu zaredom najugodniji grad za život u svijetu, po tradicionalnoj analizi Economist Intelligence Unita (EIU).

EIU rangira kvalitetu života u 140 gradova po 30 kriterija, među kojima su, između ostaloga, sigurnost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura, kultura i okoliš. Samo desetinku boda manje dobio je Beč, drugi na listi. Slijede Vancouver, Toronto, Calgary, Adelaide, Perth, Auckland i Helsinki, a najboljih deset zaključuje Hamburg.

To je fantastično, rekao je gradonačelnik Melbournea Robert Doyle, naglasivši da grad ni ovu niti prethodne titule ne uzima zdravo za gotovo. Stalno planiramo i provodimo politiku koja unapređuje kvalitetu života u gradu, kazao je Doyle. EIU ističe da je život najugodniji u gradovima srednje veličine u bogatim zemljama s relativno niskom gustoćom stanovništva.

To im omogućuje širenje rekreativnih aktivnosti bez podizanja razine kriminala ili preopterećenja infrastrukture, kaže se u izvješću. Poredak gradova na dnu liste također je ostao isti. Život je najneugodniji u Damasku, Tripoliju i Lagosu. Jedini europski grad koji se nalazi u najgorih deset je Kijev.