Križevačke bengalke

Bengalske mačke skupocjene su i rijetke. Relativno su nova pasmina, nastala križanjem azijske leopardske mačke i domaće mačke. U Hrvatskoj ih uzgajaju tri obitelji, među kojima je obitelj Majhen u Križevcima.

Njihov je put bio dug i dalek dok nisu pronašli svoju novu obitelj. U Hrvatsku su stigli sa sjevera Europe. On iz Nizozemske, ona iz Njemačke. Upoznali su se u Križevcima kada ih je obitelj Majhen udomila i od tada su nerazdvojni. On je baš je jako socijaliziran, tipična maza, mogu reći da je prekrasne kvalitete. Ona možda mrvicu nije toliko umiljata kao on, opisuje ih vlasnik Dubravko Majhen.

On je Tajfun, a ona Philadelphia. Dvije su to bengalske mačke, a obitelj Majhen jedna je od tri koja se bavi uzgojem ovih rijetkih i skupocjenih mačaka. Ova je pasmina nastala križanjem azijske leopardske mačke i domaće mačke. Šare bengalske mačke mogu biti u obliku točaka, odnosno rozeta, a može biti u tipu pruga, i nalazimo je u više boja, ja sam se odlučio za boju smeđe-crni točkasti, objašnjava Dubravko. Bengalska mačka je srednje do velika mačka, atletski je građena, mišićava, voli društvo i igru. One neće cijeli dan spavati, jer vole biti u pokretu. Jako su znatiželjne te vole vodu i kupanje. Društvene su, mazne i dosta privržene jednoj osobi za razliku od nekih drugih pasmina.

Dubravko mačke voli oduvijek. Prvu je imao s 9 godina, bila je obična domaća, a kasnije ih je istodobno imao čak pet. Razumljivo, bio je čest gost izložbe mačaka. Tamo je i susreo bengalke. Tajfun i Philadelphia već sudjeluju u izložbama mačaka i osvajaju nagrade. On je osvojio prvu nagradu po izboru posjetitelja u izboru više od 200 mačaka u Zagrebu. Za takve rezultate mačka mora biti 100% zdrava, kaže Dubravko.

Bengalske mačke kao kućni ljubimci ne zahtijevaju ni više ni manje vremena od ostalih mačaka, dodaje, ali možda jesu malo skuplje za uzdržavanje. Osim Philadelphije i Tajfuna, obitelj Majhen ima i njemačkog ovčara koji s macama ne dolazi u kontakt. S njim idu u šetnje, a vrijeme u kući provode s macama, pogotovo sin Leo.

Philadelphia i Tajfun svoju su sreću pronašli s obitelji Majhen. Možda i vašu sreću može upotpuniti neki kućni ljubimac, čiji će život biti puno ljepši uz ljubav i toplinu vašeg doma.