Meso 'z tiblice dobilo oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla

Proizvodima s oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla pridružio se i jedan međimurski specijalitet - meso 'z tiblice. Koliko se dugo čekalo na to, za sada privremeno, rješenje, i što oznaka znači za međimurske proizvođače, doznala je ekipa Hrvatske televizije.

Devet godina trajao je nimalo jednostavan postupak, no 'Međimursko meso 'z tiblice' napokon je dobilo nacionalnu zaštitu. Riječ je o suhomesnatom proizvodu s dugačkom tradicijom. Naši su stari u 'tiblicu', drvenu posudu, meso spremali u slanini kako bi se sačuvalo od kvarenja. Danas je ono vrhunska delicija koju nakon zaštite u domovini čeka još složeniji postupak zaštite u Europi.

Obitelj Đuran iz međimurskog mjesta Slakovec 'Meso 'z tiblice' priprema prema staroj, od davnina poznatoj recepturi - najbolje svinjsko meso stavlja se u salamuru, nakon toga se termički obradi i u tiblici slaže naizmjenično - red mesa, red slanine. Potražnja je velika, pa se ovaj specijalitet kod Đuranovih katkad naručuje i mjesec dana unaprijed.

No, tek od ovog mjeseca obitelj Đuran na svoj će proizvod moći staviti i oznaku koja jamči da je njihov proizvod sto posto međimurski. Lokalni su proizvođači okupljeni u Udrugu za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda, od 2007. čekali na oznaku zemljopisnog podrijetla.

Do kraja mjeseca potpisat će sporazum s kontrolnim tijelom, a nakon toga zahtjev poslati u Brussels na postupak registracije na europskoj razini. I tu će ih, očekuju, ponovno 'zaskočiti' Slovenci, koji su već zaštitili srodni proizvod - prlešku tunku. No o tome će, kažu, kad za to dođe vrijeme.