Grebengrad, omiljeno odredište planinara i istraživača povijesti

Na istočnom dijelu Ivanščice, najviše planine između Save i Drave, ispod Velikog Lubenjaka, nalazi se jedna od najvećih utvrda u kontinentalnom dijelu Lijepe naše - Grebengrad. Nakon što je desetljećima bila prepuštena zubu vremena i propadanju, još 2006. pokrenuta je inicijativa za njezinu obnovu. 

Grebengrad s planinarskim naseljem i utvrdom omiljeno je odredište planinarima i istraživačima povijesti. Ivan Cindori s nećacima obilazi vrhove Ivanščice i eto ga drugi put na Grebengradu. Vidim da se polako obnavlja i drago mi je biti u ovim našim povijesnim mjestima koja imaju značenje i za Hrvatsko zagorje, a i za cijelu Hrvatsku, kaže gospodin Cindori.
 
Nakon stoljeća propadanja, slika Grebengrada ipak se polako mijenja. Na šestotinjak metara nadmorske visine, među zidinama, radovi odmiču unatoč visokim temperaturama. Inače, utvrda se prostire na gotovo 2000 četvornih metara, građena je na živoj stijeni i nepristupačnom mjestu. Izvorno je nastala nakon provale Tatara sredinom 13-og stoljeća.
  
Zbog iznimnog položaja, utvrda Grebengrad bila je gotovo neosvojiva, a Turci u nju nisu ni zavirili. Od legendi zanimljiva je ona o povezanosti Grebengrada podzemnim tunelima, sve do župne crkve u Remetincu. Kontinuirano se u njoj živi do sredine 17. stoljeća, a prestankom vojnih opasnosti i opsada tadašnji vlasnici sele se u nizinu gdje grade svoje raskošne barokne dvorce. Tada više nije bilo potrebe da se utvrđuju i žive na tako nepristupačnom mjestu. 

Zato, nanese li vas put, eto prilike za laganu šetnju kroz povijest i lijepu prirodu. I ne zaboravite da Grebengrad spada među najstarije utvrde u Hrvatskom zagorju.