Kako se živi u domu za starije osobe

Umirovljenički dom za starije osobe Maksimir nedavno je proslavio 40 godina uspješnog rada. Osnovan je davne 1975. odlukom Skupštine Zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika, od 1993. djeluje kao javna ustanova socijalne skrbi, a od 2003. putem sustava decentralizacije, prava i dužnosti osnivača prelaze u nadležnost Grada Zagreba.

Smješten u neposrednoj blizini Dinamovog stadiona i parka Maksimir, zagrebački dom za starije osobe Maksimir djeluje već punih četrdeset godina. Njegovim korisnicima dani su ispunjeni smijehom i pjesmom - lošem raspoloženju mjesta nema. Glavni zadatak ovog doma je povećati kvalitetu života osobama treće životne dobi. Ovaj dom na zagrebačkim Ravnicama egzistira već 40 godina i okuplja u svojim prostorijama 420 stalnih korisnika. U dobi između 85 i 90 godina je najveći broj korisnika. I naravno, imamo puno više žena. Otprilike, samo je trećina muškaraca, otkriva ravnateljica Jasminka Dlesk Božić. Gotovo tri tisuće korisnika u proteklih četrdeset godina živjelo je na ovome mjestu. Od čega je bilo i pet stogodišnjaka na koje su u domu ponosni.

Ravnateljica Jasminka ponosi se aktivnostima koje su korisnicima na raspolaganju, od mažoretkinja, pjevačkih klapa, kreativnih radionica do sportskih aktivnosti.

Gabriela Nadeždin je prije pet godina došla u dom. Novi način života brzo je prihvatila, a najljepše se osjeća kad joj u posjet dođu mladi volonteri koji je vrate u mladost. Dom ove godine otvara poseban odjel za osobe koje boluju od Alchajmera i demencije. A o njima vrijedno i predano vodi brigu čak 130 djelatnika bez kojih dom Maksimir ne bi bio to što jest - mjesto mira, sreće i pozitivnog duha.