Festival vizualnih i audio medija Vizura Aperta

Otok Zlarin domaćin je festivala vizualnih i audio medija Vizura Aperta, koji se 15 godina održavao u istarskom gradiću Momjanu. Organiziranjem izložbi, projekcija i radionica, festival potiče suradnju osoba različitih struka, arhitekata i umjetnika sa stalnim i privremenim stanovnicima otoka. 

Preko fotografskih, videoradova i filmova Vizura Aperta u svom prvom zlarinskom izdanju problematizira modele turizma na Jadranu. Posebno je intrigantan rad iz 2000-te godine. Jedna od radionica Vizure Aperte istražuje javne prostore otoka. A uz ostalo, bavit će se vodom.

To je jedna važna tema i zbog načina života, a isto tako je voda bila mjesto okupljanja. Jedan od ciljeva je da se za dvije godine, kada će se obilježiti 40-ta obljetnica dolaska vode na Zlarin, rekonstruira glavna javna česma koja je tom prilikom bila i otvorena, kaže voditeljica radionice Tamara Bjažić Klarin.

Vizura Aperta završit će prezentacijom radionica. Ono što će tek nastati pretpostavljam da će biti niz radova na različitim lokacijama u mjestu, jer instalacije mogu biti u moru, u kućama ljudi koji ovdje stanuju, najavljuju organizatori. Nakon 15 istarskih godina Vizura Aperta može se nadati uspješnim zlarinskim godinama. Taj je otok uvijek bio sigurna luka za umjetnike i njihove projekte.