Rajčica, povrtna kraljica i pravi eliksir za dušu i tijelo

Kolovoz je vrijeme dozrijevanja plodova zemlje, a samim tim i pripremanja zimnice. Na osječkoj tržnici naglasak su stavili na povrtnu kraljicu rajčicu. I to ukuhanu. Zbog svojih nutritivnih svojstava, rajčica je pravi eliksir za dušu i tijelo.

Rajski je to plod, crven i zreo, u kolovozu najmoćniji. Vrhunsko dobro, kažu stručnjaci, za naše zdravlje. Stoga i ne čudi što slavonske domaćice rajčicu ukuhavaju kako bismo i zimi mogli okrijepiti dušu i tijelo. No, mora biti prava ona domaća. Na selima još uvijek uzgajaju pravu domaću, kažu poznavatelji.

Čak 8 starih domaćih vrsta uzgaja obitelj Kovačević iz Koške. Sve po ekološkim principima. To su vrste, nisu hibridi, vrste koje imaju tanku kožu i sasvim drugi okus. Ali to nisu sorte koje su otporne na sve bolesti, zato imamo jako puno problema tokom uzgoja. No, imaju okus rajčice, ono što je nekad bilo i ljudi se nekad iznenade kad je probaju, kažu Kovačevići.

Osim što je ukuhana rajčica ukusna, znanost pokazuje kako je izvrsna pomoć kod mnogih bolesti, ali i izvrsna zaštita organizma. Rajčica tek kuhanjem   razgrađuje svoje bogatsvo nutrijenata na takav način da je možemo najbolje iskoristiti, a riječ je o likopenu, pigmentu, zbog kojeg je rajčica tako lijepa i crvena.

Inače, priprema je iznimno jednostavna - očistiti, skuhati, propasirati. I da, snižava povišeni krvni tlak, smanjuje alergijske smetnje i čini još mnogo toga dobrog.