10. Vukovar film festival - festival podunavskih zemalja

Projekcijom pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala Karlovyh Vary, mađarskog filma 'Ovo nije moje vrijeme' redatelja Szabolcsa Hajdua i kratkometražnog filma hrvatske redateljice Jasne Nanut 'Igra malog tigra', u Vukovaru je u ponedjeljak otvoren 10. Vukovar film festival, a do 27. kolovoza premijerno će se prikazivati najbolji recentni europski i svjetski filmovi s istaknutih međunarodnih festivala.Bez  crvenog tepiha, filmskoga glamura i velikih zvijezda, VFF i nakon 10 godina plovi dalje. Deseto izdanje Festivala podunavskih zemalja donosi premijerne projekcije ponajboljih recentnih europskih i svjetskih filmskih ostvarenja s nekih od najistaknutijih svjetskih festivala kao što su oni u Berlinu, Cannesu i Karlovym Varyma, a organizatori kao poslasticu najavljuju premijeru novog filma Pedra Almodovara 'Julieta'. 20. film velikog španjolskog filmaša Almodovara nastao prema kratkim pričama kanadske nobelovke Alice Munro, publika će imati priliku pogledati u sklopu popratnog programa 'Svijet'.

Festival ni ove godine ne zaobilazi hrvatsku produkciju. U konkurenciji dugometražnih igranih filmova bit će prikazan 'Zbog tebe' redatelja Anđela Jurkasa; u kratkometražnoj konkurenciji 'Igra malog tigra' Jasne Nanut te, u dokumentarnoj, film 'Kandidat' Tomislava Pulića i Roberta Zubera i bosansko-hrvatska koprodukcija 'Prvi put' Mirjane Hrge. Uvodi se i novi program 'Odabrao Đelo Hadžiselimović', program uglavnom dokumentarnih filmova. Festival ima i bogat popratni zabavni i edukativni program. Svakoga dana festivalska će publika moći uživati u besplatnim koncertima.

Festival je iznimno važan događaj za kulturu i hrvatsku kinematografiju. U 10 godina Festival je zabilježio sjajan rast, s početnih sedam filmova danas je narastao na više od 80 sjajnih naslova koji će zadovoljiti sve kategorije filmofila. Festival se održava na deset lokacija u četiri grada; po prvi puta u Osijeku te u Valpovu, Belom Manastiru i Vučedolu.

Što još možete vidjeti na festivalu u Dobrom jutru govorio je umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić, a o tome kako je nastajao  film 'Zbog tebe' govorio je redatelj  Anđelo Jurkas. Film je snimljen gotovo bez potpore HAVC –a i okupio je velik broj hrvatskih glumaca koji su na prijateljskoj osnovi pristali besplatno glumiti u filmu.