Hrvatski spasioci, više od ukrasa na plaži

Mnogi misle da je zanimanje spasioca na plaži ležeran i atraktivan ljetni posao, no daleko je od toga, jer on traži vrhunsku fizičku spremnost i koncentraciju. Na plažama na šibenskoj rivijeri 30-ak je spasilaca, a prethodno su prošli zahtjevnu edukaciju Crvenog križa koji je već 20 godina član Međunarodne federacije spašavanja na vodi.

Vrhunska fizička spremnost i sto postotna koncentracija glavne su odlike spasilačkog posla. Teško je biti fokusiran 8 do 9 sati koliko neke naše kolege rade, ali sto posto trebate biti u poslu, neke privatne probleme ostaviti sa strane i doći na posao čiste glave, kaže spasilac Filip Pancirov.

Jer spasioci su na plaži često i prva pomoć. Razderotine i posjekotine njihova su svakodnevica. Prevencija je stoga ključna, jer može riješiti polovinu mogućih problema u njihovu poslu. Inače, zanimanje za spasilačku službu je veliko, no nije to posao za svakoga. Tečaj i pripreme za posao spasioca su rigorozne.

Dosta se nama cura i momaka javlja, ali brojka od, recimo, završenih 9 do 10 spasioca u našoj županiji vam govori koliko je to zahtjevan dril koji morate proći, kaže Tomislav Travčić, voditelj Kluba spasilaca 'Sv. Nikola' iz Šibenika.