Volonteri svoje praznike provode uveseljavajući malene

U Specijalnoj bolnici za kronične dječje bolesti u Gornjoj Bistri i ove se godine održava ljetni volonterski kamp. Više od stotinu volontera svoje praznike odlučilo je provesti uveseljavajući malene.

U specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri svoje dane provode najteže kronično oboljela djeca. Oni su ovisni o njezi drugih, a svako dijete ima svoju priču. Od 2002. godine djecu svojim posjetima uveseljavaju volonteri iz Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Španjolske, a sve je započeo don Ermanno D'Onofrio koji se ovdje zatekao sasvim slučajno 1996. Dosao sam s nekolicinom volontera u Brezovicu, ali ondje nismo naišli na djecu jer su otišli na zimske praznike, tako sam ušao u jednu crkvu u blizini. I kada sam časnama rekao za našu nezgodu, rekle su mi za Gornju Bistru, prisjeća se don Ermanno. Proveo je noć u molitvi pitajući Gospodina kako da pomogne toj djeci. Odgovor koji mi je stigao u srcu bio je jasan: moram dovesti mnogo djece koja mogu dati ljubav ovoj djeci. I rođena je ideja trajnog kampa.

Mnogi volonteri od tada dolaze u Gornju Bistru i svoju ljubav poklanjaju malenima kojima je potrebna. Prvi susret uvijek malo šokira i onda misliš 'trebam ovdje nešto napraviti', 'trebam ovoj djeci pomoći jer bez mene ili bez nekoga oni se ne mogu nahraniti'… Računaš kao dolazim ovdje pomoći, međutim brzo vidiš koliko dobivaš od toga i zapravo se stvarno sprijateljiš, iskreno kaže volonterka Iva Topić iz Zagreba. S njom se slaže i Luca Francioli,  u početku si blokiran, netko tko je pored tebe pokuša ti  pomoći i razbiti led, da ti žličicu da nahraniš dijete, a sve barijere padaju s njihovim osmjehom... Ili kako kaže don Ermanno treba samo imati srce koje je spremno dati ljubav.

Od 2002. Gornju Bistru je posjetilo čak 930 volontera. Svi ovdje poklanjaju i primaju ljubav i to ih čini sretnima. Don Ermano D'Onofrio osnovao je Zakladu pod imenom Vrt plavih ruža koja pruža pomoć onima koji pate, a zove se baš tako jer su upravo one rijetke i cijenjene.