Snage odmjerili najbolji bjelovarski orači

Natjecanja u oranju u Europi su veoma popularna. Posljednjih godina i Hrvatska je sve uspješnija, a Bjelovarsko-bilogorska županija dala je već nekoliko državnih prvaka. A da se ni tradicija ne zaboravi, na županijskim oračkim natjecanjima nađu se i konjske zaprege. Tako je bilo i ovoga petka u Novoj Rači.

Prije stotinu godina starinski plug kojeg vuku konji stigao je iz Njemačke i tada bio vrhunski alat. Danas je on raritet, a Ivanu i njegovoj ekipi iz Galovca služi jedanput na godinu - kada gizdave hladnokrvnjake uprežu na oranje. Šest je konjskih zaprega odmjeravalo snage u kvaliteti i ljepoti brazde na ovogodišnjem županijskome natjecanju.

Uz to, natjecanje se održava u svim uvjetima kojima se treba prilagoditi. Zna to dobro hrvatski državni prvak u kategoriji premetnjaka Zoran Piskač koji je Hrvatsku lani predstavljao na Svjetskome prvenstvu u Francuskoj i od 30 natjecatelja bio trinaesti. Treba to kao prvo voljeti i biti smiren. To su dva pravila za oranje, kaže državni prvak.

U kategorijama ravnjaci i premetnjači ove su se godine za najbolje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nadmetala 23-ojica orača. Pobjednici će na državno natjecanje u Veliku Goricu.