Na Međunarodnoj svemirskoj postaji parking za nove letjelice

Dvoje astronauta NASA-e u petak su na 6 i pol sati napustili Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) radi svemirske šetnje tijekom koje će instalirati parkirno mjesto za nadolazeće komercijalne svemirske letjelice kojima će završiti ovisnost SAD-a o Rusiji oko prijevoza do te orbitirajuće stanice.

Zapovjednik postaje Jeff Williams i inženjerka Kate Rubins izašli su izvan postaje oko 12 i 15 po srednjoeuropskom vremenu te su se uputili prema pristaništu koje su nekad koristili NASA-ini Space Shuttleovi, prenijela je NASA-ina televizija. Odličan pogled, rekla je Rubins, koja je na svojoj prvoj svemirskoj šetnji. Od prizemljenja flote shuttleova 2011. SAD je ovisan o Rusiji koja prevozi njegove astronaute do ISS-a, što košta više od 70 milijuna dolara po osobi.

Williams i Rubins tijekom ove svemirske šetnje planiraju instalirati adapter na bivše pristanište shuttleova koji će omogućiti komercijalnim svemirskim taksijima, koje razvijaju Space Exploration Technologies i Boeing, da pristanu na ovu postaju koja vrijedi 100 milijardi dolara i orbitira na 400 kilometara od Zemlje.

Kalifornijska tvrtka SpaceX, vlasništvo tehnološkog poduzetnika Elona Muska, planira započeti testne letove svoje nove putničke kapsule Dragon do ISS-a u 2017. godini, a premijerni let Boeingove CST-100 Starliner kapsule očekuje se 2018. godine. NASA se nadala da će imati dva nova pristaništa već prošle godine, no oprema je uništena tijekom nesreće SpaceX-ovog teretnog broda u srpnju 2015. godine.