Večeras premijera 'Othella' na 67. Igrama

U godini obilježavanja 400 godina od smrti Williama Shakespearea Othello, kao druga ovoljetna dramska premijera 67. Dubrovačkih ljetnih igara, prigodno se postavlja na Lovrjenac u prijevodu Vladimira Gerića te režiji i dramaturškoj obradi Ivice Boban.

Othella je na Igrama (i na Lovrjencu) 1964. prvi put postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi. Tada mu je na Lovrjencu suradnica bila upravo Ivica Boban. Festivalska publika još pamti i Othella teatra Eimuntasa Nekrošiusa iz Vilnusa koji je gostovao 2002. godine u kamenolomu Dubac. U godini kad Engleska i svijet obilježavaju 400 godina od smrti velikog Williama Shakespearea, Mani Gotovac, pomoćnica intendanta za dramski program, odlučila je baš Othella prikazati na 67. Igrama.

Opsesivna tema današnjih vremena su manipulatori koji se kriju među nama, a čine se umilni, no pronaći će načina da zauzmu vlast i da unište onoga pored sebe. Manipulatora predstavlja Jago, i takvog lika nema nigdje drugdje kod Shakespearea. Zato Othello na Lovrjencu. Žrtvu koja ima dignitet pronašla sam u Othellu. Jago uništava plemenitost, ljepotu, vrijednost, kakvu nudi Othello – poruka je Mani Gotovac koja je za redateljicu izabrala Ivicu Boban jer je za pokretanje cijele velike mašinerije zvane Othello na Lovrjencu potrebno veliko iskustvo i velika energija koju upravo Ivica Boban ima.

Redateljica smatra kako su uspjeli napraviti moćnu predstavu sa sjajnom glumačkom ekipom te izrazila zadovoljstvo što je nakon više od 10 godina ponovno na Igrama i u Dubrovniku u kojem je provela više od 50 godina i gdje je umjetnički sazrijevala. U Lovrjenac se zaljubila još pri prvom posjetu Dubrovniku kojeg pamti kao Grad koji je živio za Igre i s Igrama, a to mora činiti i danas. Lovrjenac je tvrđava na hridi, koja je čuvala slobodu, metaforički je i brod, i prostor duha i podsvijesti. I što je najvažnije, u današnje vrijeme, u ovakvom Dubrovniku, Lovrjenac je - još uvijek - mjesto za mogućnost posvećenog kazališta.Othello je i bolno suvremen tekst i u Shakespeareovoj slavljeničkoj godini nužno je odigrati upravo ovu tragediju koja šalje snažnu poruku – kazala je redateljica Ivica Boban.

Prikladno je nastavio i Dragan Despot koji je istaknuo kako živimo u svijetu prepunom Jaga, ljudi koji manipuliraju našim životima iz sjene. U svijetu u kojem ima dosta zla, ova predstava nastoji ljudima posvijestiti tu činjenicu da bi ih potakla da rade upravo suprotno. Dramaturška preradba koju je uradila Ivica Boban, a u kojoj su neki dijelovi skraćeni, naglašava Despot, bitno doprinosi osuvremenjenju Shakespeareova teksta iako je on sam po sebi već zadivljujuće suvremen i svevremen.

Scenograf predstave je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj i oblikovatelj video projekcija je Willem Miličević, a oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec. Koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, a s glumcima mačevanje uvježbava Lovro Buva. Đurđa Škavić jezična je savjetnica, a vokalna pedagoginja Iva Mihelić.

Naslovnu ulogu Othella igra renomirani i višestruko nagrađivani dramski glumac, nacionalni prvak drame HNK Dragan Despot, njegovu ženu Dezdemonu Anja Đurinović, koje je festivalska publika imala priliku vidjeti i na svečanoj ceremoniji otvaranja 67. Igara, a u ulozi Jaga je Rakan Rushaidat. Emiliju, Jagovu ženu igra Ivana Boban, Maro Martinović igra Brabanzija, senatora i Dezdemonina oca, a Cassija, Othellova pobočnika Filip Juričić. Rodriga, mletačkog plemića igra Dado Ćosić, a mletačkog dužda Branimir Vidić Flika. Andrej Dojkić igra Montana, Livio Badurina je Lodovico, Cassijeva ljubavnica je Marija Šegvić, a ostale uloge ostvaruju Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nera Stipičević i Vini Jurčić. Tu su još i Vili Gobac, Marko Capor, Luka Čerjan, Maro Drobnić te Nikola Sekulo. Inspicijent je Roko Grbin, asistent redateljice Paolo Tišljarić, asistent koreografkinje Jure Radnić, asistenti scenografa Antun Sekulić i Domagoj Stjepović, a asistentica kostimografkinje Dubravka Skvrce.

Premijerna izvedba Othella na Lovrjencu na repertoaru je večeras, a reprizne će izvedbe Festivalski dramski ansambl odigrati 21., 22., 23. i 24. kolovoza s početkom u 21.30.