Ljekovite goji bobice odnedavno rastu i u Đevrskama

Pojedinci u Hrvatskoj imaju posve dobre zamisli. Ponekad u njihovu provedbu krenu, kako kažu, kao grlom u jagode, ali se onda, na kraju, pokaže da je zamisao bila više nego dobra. U ovom slučaju bilo je to grlom u goji bobice. Potječu s Tibeta, a vidjela ih je, okusila i snimila ekipa HTV-a.

Mirko Vojnović i Vojo Mandić prije tri su godine odlučili saditi goji bobice i to u Đevrskama gdje tlo poznaje tek autohtone kulture poput masline, smokve i grožđa. Zasadili su 555 stabala, a za točno toliko sadnica nisu se odlučili slučajno.

Idemo prema petici u svakom slučaju jer petica je ipak najbolja ocjena, a mi težimo da budemo najbolji u ovome, kaže Mirko Vojnović. U 'goji avanturu' krenuli su 'grlom u jagode'. A da su temelje dobro postavili, svjedoči i lanjski urod od čak dvije i pol tone. 

Još samo da se posloži i tržište. U Hrvatskoj su ova dvojica entuzijasta jedni od rijetkih uzgajivača gojija, jer još uvijek se ove bobice najviše uvoze iz Kine. A ove u susjedstvu su slađe, a uz to i eko uzgojene.