Čudesan život u omiljenom podravskom kupalištu Šoderica

Jezero Šoderica, 15-tak kilometara od Koprivnice, ljeti je Podravcima omiljeno kupalište. No u vodi i oko nje skriva se bogat biljni i životinjski svijet. Njime su mnogi očarani, a dulje ga vrijeme proučava i biolog Goran Šafarek.

Šoderica je umjetno jezero nastalo vađenjem šljunka prije stotinjak godina. Panonsko more mnogim je Podravcima najdraže kupalište. No Šoderica je i više od toga, jer krije vrlo raznolik biljni i životinjski svijet. Njezin čudesni ekoustav proučava i otkriva poznati biolog, znanstvenik i istraživač Goran Šafarek.

To je zapravo jedna oaza biološke raznolikosti zato što u njoj nalazimo izrazito bogat biljni svijet. U Šoderici živi autohtoni rak, ali na žalost živi čak i mramorni rak, a on je inozemna vrsta. Znači ona nije iz Hrvatske, nego je došla različitim putevima najvjerojatnije iz rijeke Drave. No, širi se i na žalost potiskuje naše vrste, kaže znanstvenik Šafarek.

Izgled Šoderice već godinama planski mijenja i mjerodavna općina, a da pritom ne ugrožava nijedno živo biće. Naprotiv, godinama je pokušava učiniti što ugodnijom ljudima. Tako Šoderica blista u sva godišnja doba. Zaljubljenici u prirodu mogu uživati u njoj od proljeća do zime. Noću i danju.