Srebro i dvije bronce mladim hrvatskim informatičarima

Mladi hrvatski informatičari još su jednom na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi pokazali da imamo talent dostojan najjačoj konkurenciji. Nakon tjedan dana natjecanja naši se srednjoškolci iz ruskog Kazana vraćaju s olimpijskim srebrom i dvije bronce.

Na 28. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja se od 12. do 19. kolovoza održavala u Kazanu u Rusiji nastupilo je 308 natjecatelja iz 80 zemalja svijeta, a mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Srebro je osvojio Domagoj Bradač, učenik 4. razreda, a broncu Adrian Beker, učenik 3. razreda te Vilim Lendvaj, učenik 2. razreda - svi iz XV. zagrebačke gimnazije. Na Olimpijadi je nastupio i Marin Kišić, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin. Voditelji reprezentacije bili su Adrian Satja Kurdija i Frane Kurtović, dok je Krešimir Malnar na Olimpijadi sudjelovao kao član Međunarodnog odbora Olimpijade. S ukupno 2038 bodova i tri zlatne medalje, na 'Informatičkoj olimpijadi' najbolja je bila Kina. Rusija i Iran osvojili su drugo i treće mjesto, dok je SAD s 1640 zasjeo tek na petu poziciju. Hrvatska je tako osvojila ukupno 21. mjesto. Bili smo bolji od Tajlanda, Italije, Švedske i Srbije, a da uđemo među deset najboljih na svijetu falilo nam je nešto manje od 250 bodova.

Nastup naših mladih informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara, a program se financira iz javnih potreba RH za tehničku kulturu. Pokroviteljstvo i potporu dali su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Predsjednik Vlade Tihomir Orešković čestitao je mladim hrvatskim informatičarima Domagoju Bradaču, Adrianu Bekeru i Vilimu Lendvaju na osvajanju medalja na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Rusiji. Nakon sjajnih vijesti s Olimpijade u Brazilu, razveselili ste nas odličjima s Međunarodne informatičke olimpijade u ruskom Kazanu, napisao je premijer. Domagojeva srebrna te Adrianova i Vilimova brončana medalja u konkurenciji od 308 natjecatelja iz 80 zemalja svijeta zavrjeđuju posebne pohvale i bit će, uvjeren je Orešković, poticaj i ostalim mladim ljudima za njihovu ustrajnost u svijetu znanja. Vlada navodi da je nastojala pomoći mladim ljudima u obrazovnom procesu pa i kasnije kada se nađu u svijetu rada, ali da taj proces treba razvijati i nastaviti.

Hrvatska informatička reprezentacija u Zagreb se vratila jučer, a jutros su emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali Domagoj Bradač, maturant zagrebačkog MIOC-a i njegov mentor Nikola Dmitrović te Adrijan Satja Kurdija, stručni voditelj olimpijskog tima: