Ljetni radioamaterski kamp u Zvjezdanom selu Mosor

Cijeli ovaj tjedan u Zvjezdanom selu na Mosoru traje radioamaterski kamp. Polazi ga više od dvadeset školaraca iz cijele Hrvatske. To je već osma godina da učenici osnovnih i srednjih škola zahvaljujući Hrvatskom radioamaterskom savezu i Radioklubu Kaštilac imaju prigodu postati pravi operatori.

Mladi radioamateri Stipe i Luka uspostavili su vezu s Italijom. Prekojadranski radioamater oduševljen je što čuje djecu, no momci zadatak shvaćaju vrlo ozbiljno. Izazov je zapravo kad se čujete s nepoznatim ljudima koji su iz neke druge zemlje i onda s njima dijelite informacije, kaže Luka Marasović. U vremenu prebrze komunikacije i interneta, dojmljivo je vidjeti toliko mladosti u radioamaterstvu.

Svaka čast nastavnicima tehničkog koji su svijet nevidljivih valova dočarali mladima. To vam je isto kao jedrenje, to je velika doza sporta i ljubavi, kad vi kažete radioamateru da pošalje whatsapp, to je isto kao da kažete jedriličaru da može skinuti svoj jarbol i staviti vanbrodski motor, objašnjava mentor Rolando Milin.

Radionica u Zvjezdanome selu izvrsno je usklađen spoj nastave, druženja i zabave. Tjedan dana mladi i žive u zvjezdarnici na Mosoru, a kroz kamp je dosad prošlo stotinu i 60-ero djece. Na kraju polažu i test te nakon što ga polože postaju operateri početnici.