U Bilogori je uzgoj lavande dio romske tradicije

Lavanda nije samo biljka mediteranskog podneblja već uspijeva i u kontinentalnim krajevima. U Bilogori u općini Veliko Trojstvo u tijeku je berba na plantaži Udruge izvornih Roma Lovara. Ljekovita je biljka vezana uz tradiciju te romske skupine, a preradit će se u zanimljive proizvode.

Obitelj Đurđević na padinama Bilogore u Maglenči posadila je lavandu kako bi posjetiteljima Romske kuće mogla dočarati dio povijesti Roma. Dok su Romi Lovari uzgajali konje i njima trgovali, njihove su žene prikupljale ljekovito bilje. Lavanda je jedna od tih tradicijskih biljaka koje su najprije koristile za lječenje vlastite obitelji, a kasnije za prodaju te na taj način ostvarivale prihod i hranile obitelj, kaže potpredsjednica Udruge izvornih Roma Lovara Slađana Đurđević.

Lavanda je u Bilogori posađena prije sedam godina. Nakon berbe se suši te se prerađuje i pakira u mirisne suvenire. Dio se destilira kako bi se dobilo eterično ulje i hidrolat. Od nje su se nekada radile tinkture i sapuni, a koristila se i u prehrani. Činjenice kažu da je matična zemlja lavande Indija i Romi su ponijeli sa sobom lavandu kada su došli u Sredozemlje, kaže predsjednik Udruge izvornih Roma Lovara Goran Đurđević.

Osim što iz Romske kuće mogu kao suvenir ponijeti mirisne paketiće lavande, gosti mogu kušati i rakiju od lavande za koju je obitelj Đurđević dvije godine zaredom na ocjenjivanju domaćih rakija dobila zlatne medalje.