Edukacija i zabava na manifestaciji 'Suhopoljska KUL plaža'

Suhopolje je prvi put u povijesti, iako samo na tri dana, dobilo pravu pravcatu pješčanu plažu u središtu mjesta. Tako je Trg svete Terezije postao središte kulturnih zbivanja za svaku dob gdje se moglo igrati, čitati knjigu, izležavati na ležaljci. Nije nedostajalo glazbenih kao ni raznih edukativnih radionica i predavanja, a sve u sklopu programa Suhopoljska KUL plaža.

Prema jednoj legendi Andrija, sin suhopoljskog grofa Jankovića, kao mali volio je slušati majčine priče o Panonskom moru te je slobodno vrijeme provodio u šetnji i potrazi za ostacima školjaka koje se ponegdje i danas mogu naći. No manje je poznato da su mladom grofu roditelji obećali pješčanu plažu. To se neispunjeno obećanje ipak obistinilo tijekom tri dana.

To mi se učinilo kao zanimljiva ideja, a budući da i ja jako volim knjige kao i moja djeca i mnogi drugi suhopoljski mališani koji dolaze u knjižnicu, tako se spojilo nekoliko ideja u jednu. Predložila sam je ljudima koji su imali razumijevanja za to i dobila podršku Općine, kaže organizatorica Natalija Kožić Lukačević.

Nesvakidašnjoj plaži najviše su se razveselili najmlađi. No, uz dobru knjigu i ugodnu ljetnu atmosferu uživali su i oni malo stariji, a komentari su bili redom pozitivni. 

Razne kreativne radionice privukle su djecu i njihove roditelje, no kakva bi to plaža bila bez gitare i pjesme? Organizatori su mislili i na to pa su u glazbenom dijelu nastupili virovitički gitaristi uz suhopoljske učiteljice kako bi okupljenoj publici vjerno dočarali dašak ljeta na romantičnoj plaži.