Gluhoća za Lauru nije prepreka

U Njemačkoj se od 25. do 27. kolovoza održava Europsko juniorsko prvenstvo gluhih na kojem će naša Laura Štefanac braniti stečenu titulu prvakinje u bacanju koplja.

Laura Štefanac ima 18 godina, učenica je sportske gimnazije, a zadnjih 6 godina njezina je strast bacanje koplja, trenira svaki dan, odlazi na državna i međunarodna natjecanja i osvaja medalje. Laura je rođena gluha i jedna je od tridesetero djece kojoj je prije 15 godina u akciji Dajmo da čuju ugrađena umjetna pužnica. Iako roditelji i pedijatrica nisu odmah uočili Laurinu gluhoću učinili su sve što su mogli da joj pomognu u odrastanju. Bilo je teško s time se pomiriti i imali smo problema da to shvatimo, iskreno kaže tata Goran. Ljudi možda krivo shvaćaju pojam umjetne pužnice. Mi smo tebi stavili pužnicu ti sad čuješ, no nije tako. Trebaju godine i godine da se napravi ovo što Laura napravila. Prvu je godinu učila zvukove, jer ona nije znala što je koji zvuk, objašnjava. Imala sam dosta muke s pričanjem, upoznavanjem zvuka, glasova i tako, puno je trebalo uložiti truda, ali evo, uspjela sam nekako i jako sam zadovoljna, dodaje Laura.

Laura je progovorila s 4 godine, a redovnu školu upisala s 8. Danas je uspješna i u gimnaziji. U školi nema nikakvih problema, samo mi je malo teže što se tiče učenja jezika, ali imam jako dobre profesore koji mi pomažu u svemu.  Prije 6 godina počela se baviti atletikom. Otada niže uspjehe: na Europskom juniorkom atletskom prvenstvu gluhih, osvojila je zlatnu medalju u bacanju koplja, srebrnu u kugli i broncu u disku. Najveći uspjeh do sada joj je bronca na Europskom seniorskom prvenstvu, a najveća želja joj je kvalifikacije na Europsko juniorsko u čujućoj kategoriji. Njen rad hvali i njen trener u atletskom klubu Agram Matija Jakopović.

Gluhoća za Lauru nije prepreka, a zahvaljujući sportu, živi punim plućima. Vesela, pozitivna, hrabra i komunikativna, sve je to Laura Štefanac.