Knjigom se ohladite ili 'poslušajte' dobru stvar

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Današnja preporuka donosi dašak hladnog sjevera i 'upute' za slušanje dobre glazbe.

Gerbrand Bakker - Obilazak

Gerbrand Bakker obožava pisati i vrtlariti. Piše o samoći, a cijenjeni je i nagrađivani nizozemski pisac neobične biografije -  studirao je nizozemski jezik i književnost, bavio se titlanjem sapunica, autor je etimološkog rječnika nizozemskog jezika, a prije deset godina diplomirao je vrtlarstvo, čime se i danas bavi. Zimi radi i kao instruktor klizanja.

Bakker inače tvrdi kako su pisanje i vrtlarenje kompatibilne aktivnosti, te da mu šuštanje uvelog lišća dok ga u jesen skuplja otključava i oslobađa podsvijest. Njegov prvi roman 'Gore je tiho' osvojio je europsku publiku i kritiku, a kao i 'Obilazak' donosi priču koja čitateljevu pažnju privlači i zadržava jezgrovitim, pomalo distanciranim stilom. 'Gore je tiho' osvojio je i žiri prestižne književne nagrade International IMPAC Dublin Literary Award - suptilnim umijećem pisanja o usamljenosti, potrošenome životu i  mogućnosti novoga početka, što je i inače glavna tema ovoga pisca.

Roman 'Obilazak' Bakker drži svojim najosobnijim djelom jer nastao u vrlo depresivnome razdoblju njegova života. To je podosta sumorna proza, trilerske atmosfere, smještena u velšku provinciju koju kao svoje novo odredište izabire glavna junakinja, kojoj tek na kraju saznajemo pravo ime jer se predstavlja kao Emily, prema Emily Dickinson. Saznajemo tek da je ona bivša sveučilišna profesorica vrlo maglovite prošlosti. U studenom je iz Amsterdama stigla u Wales, smjestila se u staroj seoskoj kući pokušavajući organizirati novi život u osami, daleko od svega i svih koje je poznavala, osobito svojih bližnjih koji nemaju pojma gdje je ona nestala. Bivšoj profesorici književnog prevođenja jedino su društvo životinje na čiju blizinu nije navikla. Njezina je samoća bijeg, ali od nečega što nosi u sebi bijeg nije moguć i u tome joj ne može pomoći niti mladić koji se iznenada pojavi na imanju, niti muž koji polazi u potragu za njom.

Iako se ne radi o klasičnom trileru, mozaik junakinjine biografije sklapa se uz napetost i na način karakterističan za žanrovsku literaturu, korak po korak i s neizvjesnim ishodom. O Emily znamo da je pobjegla iz Amsterdama nakon afere koju je imala s jednim studentom. Kod kuće je ostavila hladne, vrlo distancirane roditelje i frustriranog muža koji će u napadu nekontroliranog bijesa zapaliti sveučilišni kabinet, a tijekom istrage upoznati policajca gay orijentacije, s kojim će se sprijateljiti i krenuti u potragu za njom. U Walesu je zakupila staru seosku kuću daleko od naselja, a jedino su joj društvo guske koje počinju zagonetno nestajati. Njezinu jednoličnu svakodnevicu prekinut će prvo dolazak sredovječnog seljaka, a potom i susret s neobičnim mladićem koji navodno istražuje okolicu i ucrtava pješačke rute u kartu.

Bakker se bavi uvijek istom svakodnevicom svojih usamljenih junaka i piše o rutini ljudi čiji su životi dospjeli u slijepu ulicu, pa svakodnevicu ispunjavaju isključivo odrađivanjem trivijalnih dnevnih zadataka. On je doista majstor pripovijedanja o likovima koji su se našli u egzistencijalnoj praznini i na neki se način odrekli budućnosti. Pasivnost njihove svakodnevice pisac kompenzira digresijama o prirodnom svijetu i njegovim mijenama; fantastični opisi prirode krase Bakkerove romane.

'Obilazak' je roman o odustajanju i praznini, običnim i naizgled beznačajnim radnjama, a opet nevjerojatno poetski napisan i uzbudljiv kao triler.

Andrija Škare – Slušaj me

Knjiga Slušaj me, druga današnja preporuka, dokazuje tvrdnju kako su književnost i glazba u čvrstoj vezi. Andrija Škare, diplomirani novinar s iskustvom rada u pisanim i TV medijima (bio je scenrist i voditelj HRT-ove emisije Briljanteen), već je objavio jedan zanimljiv vodič po zagrebačkim kafićima i zbirku priča 'Život svijeta koji će doći'.

Njegova nova knjiga nastala je od kolumna koje je duže vrijeme objavljivao na portalu Booksa, baveći se temom veze književnosti i rocka. Škare za sebe uvijek voli reći kako obožava književnost i rock'n'roll i upravo tome je posvećena njegova nova knjiga.

U svim svojim kolumnama povlači paralelu između rock pjesme i književnosti te pronalazi 52 dvije pjesme koje na neki način tematiziraju književnost – u kojima se pojavljuju književni likovi, pisci, asocijacije na književne djela, u čemu se pokazuje kao veliki znalac. Istovremeno piše i dnevnik u kojem se razotkriva i prisjeća, povezujući slušano i čitano s mrvicama vlastita života, emocijama i stavovima. Zavodljiv i čitak tekst koji nadrasta običnu kolumnistiku. U čvrsti zagrljaj spaja Bukowskog, Salingera, Camusa, Eliota, Twaina, Dostojevskog, Shakespearea, sa bendovima kao što su The Cure, National, Smithsi, Nirvana, ali i Azra, Idoli, Haustor...

Knjiga otkriva ono što smo sami prečuli ili uopće nismo čuli i ukazuje na čvrstu vezu književnosti i glazbe. Škare analizira odabrane pjesme, bend, upušta se u sociologiju književnosti i čitanja.