Svjetski dan roda obilježava se 24. kolovoza

Na Svjetski dan roda podsjetimo da su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali i u 2016. godini sredstva za provedbu projekta 'Zaštita i očuvanje bijele rode u 2016. godini' na području Zagrebačke županije. Ovim projektom se vlasnicima/korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu.

Oni koji na svom objektu imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, mogu do 31. kolovoza 2016. kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten i prijaviti gnijezdo. Koji su vam papiri potrebni da ostvarite naknadu potražite na www.priroda-zagrebacka.hr ili kontaktirajte Javnu ustanovu na tel. 01/6111-552 ili e-pošta: info@priroda-zagrebacka.hr.

Ekipa Dobrog jutra bila je u selu roda Donja Zdenčina te u razgovoru s : Martinom Glasnović, ravnateljicom Javne ustanove Zeleni prsten zagrebačke županije provjerila kako teče provedbe projekta i zašto nam je važno sačuvati bijelu rodu.

Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, većinu života provede kraj čovjeka, gnijezdi se u selima, na krovovima kuća, crkava, štagljevima, na stupovima, a hrani na poljoprivrednim površinama. U Hrvatsku dolazi u proljeće i ostaje do kraja ljeta kada počinje selidba prema Africi. Bijela roda je ugrožena vrsta, a njen opstanak uvelike ovisi i o načinu života na selu.

U Hrvatskoj je ta ptičja vrsta najviše ugrožena promjenama staništa do kojih dolazi zbog moderniziranja poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka te upotrebe pesticida.