MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe u Splitu

Sedmi MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 27. kolovoza do 4. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. 

Tijekom prvih šest godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 200 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 6000 posjetitelja. Iako orijentiran prvenstveno na splitsku publiku, festival svake godine privlači i sve veći broj stranih gostiju. Ovogodišnji MAGfestival donosi 5 koncerata vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva. Čast da otvore ovogodišnji MAGfestival 27. kolovoza pripala je ansamblu Ars longa koji će izvesti program pod nazivom 'Talijanski barok - od Venecije do Napulja'.

Na drugoj večeri festivala, u ponedjeljak 29. kolovoza nastupit će trio međunarodno priznatih umjetnika u sastavu Laura Vadjon (violina, Hrvatska), Antigoni Tsala (flauta, Grčka) i Mislav Režić (gitara, Hrvatska) koji će izvesti skladbe originalno napisane u 19. stoljeću na replikama instrumenata iz tog stoljeća. U srijedu 31. kolovoza će već tradicionalno nastupiti festivalski ansambl sastavljen od mladih splitskih glazbenika i njihovih gostiju iz drugih dijelova Hrvatske te će izvesti komorne simfonije Paula Hindemitha.

Četvrtak 1. rujna rezerviran za brass kvintet Podium kojeg čini pet vrhunskih hrvatskih glazbenika: Marko Bobičanec (truba), Marin Zokić (truba), Hrvoje Pintarić (rog), Ivan Mučić (trombon) i Danijel Požgaj (tuba), a izvest će program sastavljen od kompozicija modernog stila te tradicionalnih i jazz skladbi uključujući i integralnu praizvedbu Saxbrass suite Ivana Josipa Skendera.

Festival u nedjelju 4. rujna zatvara Trio Korngold, klavirski trio s međunarodnom reputacijom i nagradama s natjecanja i festivala diljem Europe, a čine ga Diana Tishchenko (violina, Ukrajina), Kajana Pačko (violončelo, Hrvatska) i Joachim Carr (klavir, Norveška). Glazbeni sladokusci će moći čuti poznata klavirska tria J. Brahmsa i P. I. Tchaikovskog.