Kongres Europskog antropološkog društva u Zagrebu

Kongres Europskog antropološkog društva u organizaciji Instituta za antropologiju i Hrvatskog antropološkog društva počinje danas u Zagrebu. Do  28. kolovoza na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu raspravljat će se o ulozi europske antropologije u svijetu koji se mijenja.

Na 20. Kongresu Europskog antropološkog društva okupit će se 200-tinjak znanstvenika i stručnjaka za ovo područje. Predsjednik Kongresa je docent Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antropologiju, počasni Predsjednik je akademik Pavao Rudan, glavni tajnik HAZU, glavna tajnica kongresa je dr. sc. Barbara Cvitkušić, a tajnik dr. sc. Miran Čoklo, oboje s Instituta za antropologiju. Detaljnije informacije o kongresu dostupne su na web adresi eaa2016.com.

EAA (European Anthropological Association) je europsko udruženje antropologa osnovano 1976. godine u Zagrebu s ciljem unaprjeđenja i potpore razvoju antropologije u Europi. Udruženje okuplja pojedinačne znanstvenike - antropologe, ali i međusobno povezuje europske znanstvene institucije koje se bave antropologijom u najširem, interdisciplinarnom smislu.

Budući da antropologija obuhvaća širok raspon disciplina (biološka antropologija, sociokulturna antropologija, arheologija, genetika, javno zdravstvo itd.), ovaj kongres će obuhvatiti raznolikost načina na koje znanstveno istraživanje može, je ili će tek biti korišteno za razumijevanje i nadilaženje društvenih procesa i rizika koje donose nove tehnologije, globalni gospodarski razvoj, promjena demografske strukture te povećana kompleksnost upravljanja suvremenim društvima.

Sudionici dolaze iz svih Europskih zemalja, a i šire. Znanstveni program organiziran je kroz 10 zanimljivih tematskih sekcija (Human Evolution, Human Diversity, Growth and Development, Humans and Environment, Physiological Anthropology, Molecular Anthropology, Applied Anthropology, Linguistic Anthropology, Visual Anthropology, Anthropological Archaeology), 150 predavanja i rasprava, 70 poster-prezentacija, 3 plenarna i 4 posebna predavanja.

Zanimljivo je spomenuti da je ovo treći kongres Europskog antropološkog društva u Zagrebu. Prvi je organiziran nakon osnutka društva 1977., a trinaesti po redu 2002. godine. Ove godine organiziran je jubilarni 20. Kongres ovoga društva na istom mjestu na kojem je bio održan i prvi.

Akademik Rudan je jedan od utemeljitelja antropologije u nas te prvi i dugogodišnji ravnatelj hrvatskog Instituta za antropologiju. Sada je počasni predsjednik. A sve je počelo osnivanjem Europskog antropološkog društva u Zagrebu još 1976. Danas na Institutu djeluje 18 znanstvenika i 6 znanstvenih novaka. Institut uspješno surađuje s nizom vrhunskih svjetskih znanstvenih institucija.

U Dobrom jutru gostovali su akademik Pavao Rudan, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i doc. dr. sc. Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antropologiju koji su govorili o kongresu te o važnosti antropologije u današnjem društvu.