Znate li tko su sabunjari?

Privlaka je mjesto na našoj obali poznato po ribarima, težacima i sabunjarima. Upravo o ovim posljednjima govori jedan od preostalih živućih sabunjara - težaka koji su u prošlosti mukotrpnim radom vadili pijesak iz mora.

Kada u Dalmaciji za pijesak kažete sabun, on dobiva sasvim novo značenje. Otvaraju se stranice prošlosti, priče o težacima, sabunjarima koji su ga izvlačili iz mora. Privlaka je bila centar sabunjarstva, a Frane Grbić jedan je od posljednjih živućih privlačkih sabunjara.

Fotografije na zidu, njegov su album i svaki pogled na njih oživljava sjećanja. Brod je prodao, brod s kojim je izvukao tone i tone pijeska iz mora. Alate je sačuvao, razasute po svojim dvorištima. Izvlačio je pijesak gotovo 40 godina barba Frane, a nakon što bi ga njegove vrijedne ruke izvukle, pijesak je brodovima odvožen da postane vrijedan građevni materijal.

Mol u Privlaci u najboljim danima privlačkih sabunjara vrvio je brodovima posebno opremljenim za vađenje pijeska. Osim u Privlaci, poznati su bili sabunjari iz Kukljice i Krila Jesenice. Radilo se kako kaže barba Frane do 1988., ´89. Danas je i zakonom zabranjeno izvlačiti pijesak iz mora. No sjećanja nisu zabranjena. Imam album, pogledam u njega… ja to neću zaboravit dok sam živ. Ja sam to volija, radija sam jer sam volija. Ali to je prošlo, prošlost, ali isto je jako lipo i dobro da se podsjeti. E!

Privlaka ne zaboravlja one koji su u prošlosti hranili njihove obitelji. Mnogi ugostiteljski i turistički objekti i  sportski klubovi ovdje nose naziv sabun ili sabunjar. Tako se odaje počast, jer kada i posljednji sabunjar ode, mora živjeti njihova priča protkana teškim radom i pijeskom.