Viškovac svoj kukuruzni labirint ima

Na obiteljskom imanju Pilaš iz Viškovaca i ove godine posađen je kukuruzni labirint. Ova agroturistička atrakcija predviđena je kao edukativna igra za djecu ali i one malo starije.

Kukuruzni labirint ovog je proljeća posijan na gotovo 10 000 četvornih metara. Jedinstven je u Hrvatskoj. Kako se na OPG-u Pilaš bave ratarstvom i svinjogojstvom na 60-tak hektara, labirintom su htjeli proširiti  djelatnost i na turizam. Za ideju je zaslužna sestra Branka Pilaša, Marija Šarić koja je  na nju došla pretražujući internet. Vidjela je kako su takvi labirinti zanimljivi i privlačni turistima, ali i edukativni. Nekoliko godina sam brata nagovarala i evo uspjeli smo posaditi prvi 2014. Napravili su tako turističko-edukativni park.

Kako je Marija radila u turizmu, na sebe je preuzela posao animatora. Znala je što treba ponuditi. Danas ljudi žele doživljaj, žele nešto naučiti. U labirintu mogu naučiti kako se snalaziti u prostoru, orijentirati, naučit će nešto i o uzgoju domaćih životinja - priča od zrna do praščića, objašnjava Marija.

Iako je bio vruć i sparan dan, nekoliko obitelji došlo je u obilazak. Ovom prilikom priređena je i nagradna igra za djecu. Prvo su se djeca malo razgibala, a zatim su trebala u što kraćem vremenu naći izlaz iz labirinta uz nekoliko zadataka. Svi sudionici bili su oduševljeni. Sami domaćini, otkad su pokrenuli ovaj projekt, primijetili su kako djeca danas zapravo vrlo  malo znaju o ratarstvu i uzgoju svinja. Stoga ovdje uz zabavnu mogu nešto i naučiti.
 
Kako je labirint sezonski, bit će otvoren do kraja listopada pa će biti dovoljno vremena da ga posjete i mališani iz vrtića te osnovnoškolci. Osim što služi za zabavu, kukuruzni labirint nakon žetve izaći će iz ove priče kao stočna hrana.