Napravite ajvar 'za prste polizati'

Ponuda povrća i voća na našim tržnicama je nikad veća, a tako je uvijek ljeti. Osim što možemo do mile volje uživati u svježim plodovima prirode, uvijek je dobro povesti se za našim bakama i nešto od toga spremiti za zimnicu. Ekipa Dobrog jutra skoknula je ovih dana do samoborskog naselja Gradna i odlučila naučiti kako se radi ajvar.

Sandra i Barica Horvat snaha su i svekrva. Odlično se slažu, a najbolje u kuhinji. Kod njih nema zime da nije bilo zimnice, pa se tako kuhaju džemovi, sokovi, kisele paprike i krastavci, ali ajvar je ipak kralj zimnice. Ako znate napraviti ajvar, kiseliti papriku onda i nije neka znanost. Po tom je ključu baka Barica doktorica znanosti za ajvar, a stiže ju i njezina snaha Sandra.

Za ajvar je potrebno 5 kg domaće rog paprike i 2 kg patlidžana. Dovoljno za 4-5 flašica, kako kažu gospođe Horvat. Papriku i patlidžan dobro oprati i prokuhati, zasebno u mješavini 3 l vode, dvije žlice soli, dvije žlice šećera i ½ l octa. Papriku kuhajte 10 minuta, a patlidžan samo 3.

Sve dobro ohladite i sameljite, dodajte ulje, češnjak i kuhajte sat do dva, dodajte feferone, po želji dosoliti i potom, zavrnite rukave, kuhače u ruke i miješate, miješate, miješajte. Usputno bildanje bicepsa neće trebati jedino ako imate super moderne zdjele u kojem ajvar neće zagoriti.

Nakon što ste ajvar razlili u flašice, pasterizirajte ga. Rok trajanja pasteriziranog ajvara je godinu dana, a ako ga samo stavite u frižider tarje do dva tjedna. Mnogima je domaći ajvar ukusniji je od kupovnog. I nakon dva sata razmjenjivanja kulinarskih savjeta i krčanja kuhane paprike i patlidžana na laganoj vatrici, dočekali smo i prvu bočicu domaćeg ajvara.

Sandra je toliko kreativna da je napravila sirupe od bazge, gospine trave, mente, maslačka, ali i pasterizirani sataraš, kao i  džemove od crnog ribiza, krušaka i đumbira, aronije.