Meduze zatrpale istarske plaže, no nema panike

Posljednjih dana plaže i uvale na zapadnoj istarskoj obali zatrpale su meduze, vrsta poznatija kao veliki klobuk. Riječ je o uobičajenoj sezonskoj pojavi za ovo doba godine koja među ostalim, ovisi i o vremenskim uvjetima. Unatoč nesvakidašnjem prizoru, nema mjesta za strah.

Velikih klobuka posljednjih je dana na nekim pulskim plažama bilo mnogo i upravo zbog toga je njihova pojava bila pomalo neugodna. No unatoč tome, kupači se ne boje. U ovo doba godine meduze su se najvjerojatnije pojavile zbog hidrometeoroloških uvjeta, strujanja mora i vjetra koji su ih donijeli na obale jugozapadnog dijela Istarskog poluotoka. Riječ je o uobičajenoj pojavi jedne od najčešćih vrsta velikih klobuka koja se godinama javlja u Jadranu.

To je specifična ljetna pojava ovdje na zapadnoj obali Istre, u ovim krajevima. Nema mjesta nikakvoj panici, strahu. Čak štoviše savjetovao bih ljudima ako imaju priliku da ih slikaju, kazao je Andrej Jaklin iz Centra za istraživanje mora u Rovinju. Budući da se smjer vjetra promijenio, zapuhala je bura pa je velikih klobuka blizu plaža znatno manje. Zato je i brojnim kupačima plivanje zasigurno ugodnije.