Stubičani osvojili vrh Breithorn

Članovi Planinarskog društva Stubičan iz Donje Stubice – Ines Krušelj-Vidas, Ivica Premrl, Hrvoje Dolenec i Robert Vidas početkom kolovoza kao sedmeročlani tim osvojili su vrh Breithorn.

Malo je zagorskih planinarskih društava koja se mogu pohvaliti organiziranim visokogorskim pohodima. U isto vrijeme to su najatraktivnije i najzahtjevnije aktivnosti. Upravo stoga, važno je obilježiti svaki takav poduhvat kako bi se poradilo na generalnoj promociji planinarstva. Članovi Planinarskog društva 'Stubičan' u vlastitoj organizaciji i pod vodstvom planinskih vodiča Nade i Ivice Premrla, početkom kolovoza tri su dana boravili u Alpama, na granici Italije i Švicarske. Tijekom boravka uspješno su izvršili, stručnom terminologijom rečeno, ledenjačko priječenje većeg dijela platoa Monta Rosa i uspon na vrh Breithorn (4164 m). Nakon uspona na zapadni Breithorn preko Breithornpassa i ledenjaka Grande Verra spustili su se do planinarske kuće sagrađene na stijeni Lambronecca na 3420 m, gdje su i prespavali.Hrvoje Dolenec, Ivica Premrl, Robert Vidas i Ines Krušelj-Vidas, članovi PD 'Stubičan' u 'Dobrom jutru'Kad se u kratkim crtama opiše, možda ovo ne izgleda kao nešto posebno i premda se može reći kako je ovakva aktivnost moguća za prosječne planinare, ipak valja jasno naglasiti da se u tako visoke planine nikako ne može krenuti bez posebnih znanja, vještina, kondicije, opreme, ali i iskusnih vodiča.

Na turi i vrhu su uz vodiče bili Ines Krušelj-Vidas, Robert Vidas, Ninoslav Čirjak, Hrvoje Dolenec i Daniel Kuren. Zanimljivo je da su Ines Krušelj-Vidas i Robert Vidas na vrhu Breithorna proslavili 20. godišnjicu braka. Pohodom su obilježili i Dan društva, kojeg slave 4. kolovoza jer je na taj dan 1952. održana osnivačka skupština Planinarskog društva 'Stubičan'. Pa se može govoriti o već 64 godine organiziranog stubičkog planinarstva. Od dosadašnjih uspjeha posebno valja istaknuti Prvu zagorsku ekspediciju na Mont Blanc 1997., pohod na Kilimanjaro 2002. u suradnji s PD 'Stubaki', te Himalaja 2006. - ekspedicija na Mera Peak, 6476 m.

Svojim najatraktivnijim i najzahtjevnijim aktivnostima svakako ruše stereotip o planinarima kao veselim grupama ljudi koji šeću šumom i pjevaju u planinarskim domovima. Takva slika nije zanimljiva mladim naraštajima, potencijalnim novim članovima, i ne odgovara istini, kažu u Stubičanu.