Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske najbolja na svijetu

Na nedavno održanom 62. kongresu Međunarodne federacije studenata farmacije (The International Pharmaceutical Students' Federation, IPSF) u Zimbabweu (Harare), Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske proglašena je najboljim udruženjem studenata farmacije na svijetu. Kongres je održan pod sloganom 'Kako uspješno kormilariti izazovima zdravstvenog sustava - U potrazi za farmaceutskom izvrsnosti'.

Hrvatske su natjecateljice osvojile sve ne samo znanjem i izgledom, pa su proglašene i najljepšima na kongresu. Martina Lauš proglašena je najboljom kontakt osobom Međunarodne federacije studenata farmacije (IPSF-a). IPSF je vodeće međunarodno udruženje koje zastupa studente farmacije i nedavno diplomirane mlade farmaceute te promiče doprinos javnom zdravlju pružanjem stručnih informacija, edukacijom, umrežavanjem, poticanjem na stručni i znanstveni rad, te provođenjem niza stručnih inicijativa u okviru zdravstva i farmacije. IPSF zastupa oko 350 000 mladih i budućih farmaceuta iz preko 80 država diljem svijeta, s nekoliko kontinenata, stoga je priznanje hrvatskim farmaceutima time veće. Glavni cilj IPSF-a je promicanje međunarodne razmjene ideja i iskustava mladih farmaceuta, davanje doprinosa razvoju  znanstvenih i stručnih znanja te javnom zdravstvu globalno.

Aktivnosti koje IPSF provodi su: javnozdravstvene kampanje, stručni skupovi za profesionalni stručni razvoj kompetencija, komunikacijskih i kliničkih vještina u radu s pacijentima i liječnicima, edukativne inicijative, program međunarodne razmjene studenata, usavršavanje na području liderstva i upravljanja te aktivno sudjelovanje i organizacija na svjetskim i regionalnim farmaceutskim kongresima na kojima se kreira strategija razvoja farmaceutske struke i doprinos zdravstvu u cjelini kroz partnerstvo s drugim strukama. IPSF ima službeno definiranu i kontinuiranu suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), UNESCO-om, UN-ECOSOC-om. IPSF usko surađuje s Međunarodnom farmaceutskom federacijom (FIP) koja zastupa farmaceute globalno i kojoj pripada i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, CPSA (Croatian Pharmacy and Medical Biochemistry Students' Association) je dobila ovo priznanje zbog svojih mnogobrojnih aktivnosti u struci i u radu sa studentima na hrvatskoj i međunarodnoj razini. CPSA nezavisna je i neprofitna udruga, osnovana 1994. na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu na inicijativu Studentskog vijeća s ciljem unapređenja studentskog života i zbližavanja studenata i jedina je takva u Hrvatskoj.

Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Petra Neralić, predsjednica Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Anita Galić, iz Hrvatskog farmaceutskog društva te studentice Josipa Vrkljan, Martina Lauš i Petra Orlić govorile su afričkom iskustvu i planovima za dalje: