Hasanbegović: Financirat ćemo dokumentaciju i zaštititi stećke

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović obišao je UNESCO-ov lokalitet Sveta Barbara u Konavlima.

Povod našeg dolaska je obilazak ove nekropole koja je pod zaštitom UNESCO-a u sklopu trojne kandidature Hrvatske, BiH i Crne Gore. Ministarstvo kulture je stalo iza ovog projekta i financirat će projektnu dokumentaciju kako bi cijeli prostor dobio primjerenu zaštitu. Ono što je posebice važno, sve to radimo u suradnji s našim stratešim partnerom Društvom prijatelja dubrovačke starine, kojima se želim zahvaliti za sve što čine za hrvatsku kulturu kao predani zaštitnici baštine u Dubrovniku i na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije, rekao je Hasanbegović.

Dodao je da će Sveta Barbara biti podloga za zaštitu svih lokaliteta sa stećcima. Ovo će biti jedan cjelovit program, a u sklopu njega će uslijediti valorizacija svih lokacija, rekao je Hasanbegović.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavle Antonija Rusković istaknula je kako posjetitelji već sada mogu obići lokalitet koji će svoju obnovljenu vizuru dobiti kroz dvije do tri godine. Mi imamo više ovakvih lokaliteta u Konavlima i zato je super što je lokalitet Sveta Barbara dobila zaštitu UNESCO-a jer je tako prva privukla širu javnost. Uz nju će ostali lokaliteti zaživjeti', rekla je.

Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici koji se mogu naći u zaleđu jadranske obale, od Like preko cijele BiH do zapadnih dijelova Srbije i Crne Gore. Mogu biti različitih oblika, a tri su osnovna - ploče, sanduci i sljemenjaci. Specifični su po tome što su nastali, razvili se i nestali na ovom području, od srednjeg vijeka do danas.

Crkva svete Barbare u selu Dubravka jedna je od najstarijih crkvica u Konavlima, a oko nje je najveće očuvano srednjovjekovno groblje u Konavlima. Tu su utvrđena 104 stećka, od čega 94 cjelovita i 10 ulomaka, a po tipografiji 69 ploča i 35 sanduka.

Drugi lokalitet koji je nedavno uvršten na UNESCO-ovu Listu kulturne baštine je Cista Velika Velika i Mala Crljivica u općini Cisti Provo.