Uručene nagrade 'Orlando' predstavi 'Othello' te violinistu Alexeyju Semenenku i klaviristici Inni Firstovoj

Prestižnu nagradu Orlando Hrvatske radiotelevizije, koja se već četiri desetljeća dodjeljuje za najbolja dramska i glazbena umjetnička ostvarenja Dubrovačkih ljetnih igara, ove je godine dobila predstava Othello u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i režiji Ivice Boban, te mladi ruski virtuoz, violinist Alexey Semenenko i ukrajinska klaviristica Inna Firstova.

U Festivalskoj palači u Dubrovniku, na sjednici Vijeća nagrade Orlando prihvaćene su odluke ocjenjivačkih sudova. Ocjenjivački sud za dramski dio programa DLJI radio je u sastavu Hrvoje Juvančić, Petra Jelača i Mare Sesardić, a za glazbeni dio programa u sastavu Goran Merčep, Dubravka Tomšić i Maroje Brčić.

Nagrade je uručio v. d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić.
Podsjećamo da je HRT četrdesetu godišnjicu nagrade Orlando i svoju suradnju s Dubrovačkim ljetnim igrama koje prati od samih početaka, obilježio ne samo dokumentarnim filmom "Igre od Orlanda" koji je prikazan večeras na 3. programu HTV-a, nego i istoimenom izložbom u palači Sponza u Dubrovniku, te odabranim arhivskim programom "HRT pamti Dubrovačke ljetne igre u ljetnom kinu Slavica.

Svečana dodjela nagrade Orlando, održana je kao uvod u gala koncert Simfonijskog orkestra HRT-a, pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, uz solistice Valentinu Fijačko Kobić i Dubravku Šeparović Mušović, te  kvartet Henschel koji će uveličati zatvaranje 67. Dubrovačkih ljetnih igara. Hrvatska radio televizija izravno prenositi koncert s početkom u 22 sata na 3. programu HTV-a i 3. programu HR-a.
NAGRADA ORLANDO ZA NAJBOLJE DRAMSKO OSTVARENJE NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA DODJELJUJE SE PREDSTAVI „OTHELLO“


Nagrada Orlando dodjeljuje se predstavi „Othello“ jer se radi o iznimnom i uočljivo natprosječnom umjetničkom dosegu cjelokupne stvaralačke skupine okupljene oko predstave, koja je postavljena u tradiciji najboljih dramsko ambijentalnih ostvarenja Dubrovačkih ljetnih igara:

„Othello“ je izniman i uočljivo natprosječan umjetnički doseg cjelokupne stvaralačke skupine okupljene oko predstave.

Redateljica Ivica Boban vješto je iskoristila sve scensko prostorne planove i izražajne mogućnosti prostora Lovrijenca. Ogoljavajući dramaturški Shakspearea do prirodnosti dobra i banalnosti zla, a zatim ga prilagođavajući duhu vremena sažetošću, dinamikom i izrazitom vizualnošću, s iznimnom je lakoćom i elegancijom ponudila gledatelju sve ono što kazalište u svojoj srži i jest: i gluma i pokret i glazba.

Izniman glumački ansambl predvođen je klasičnom scenskom karizmom i impostacijom osjećajnih stanja glavnog lika koje pokazuje Dragan Despot kao Othello, a zatim i Rakanom Rushaidatom kao Jagom u snažnoj, ali i preciznoj, filmski uvjerljivoj glumačkoj izvedbi, dok mlada Anja Đurinović kao Desdemona uz lepršavu glumačku svježinu pokazuje i vrhunsku tjelesnu artikulaciju. I ostatak glumačke postave, svojom ujednačenošću i očitim naporom oko svakog detalja, tijekom predstave lakoćom zadobiva pozornost gledatelja koji bivaju snažno uvučeni u kompaktnu scensku igru.

Nagrada Orlando dodjeljuje se predstavi „Othello“ jer je postavljena u tradiciji najboljih dramsko ambijentalnih dosega Dubrovačkih ljetnih igara, ali je pri tome i svojom sažetošću i izravnom jasnoćom izričaja posve u duhu današnjeg vremena. Predstava je to koja vraća nadu u repertoarno hrvatsko kazalište. 

NAGRADA ORLANDO ZA NAJBOLJE GLAZBENO OSTVARENJE NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA DODJELJUJE SE VIOLINISTU ALEKSEYU SEMENENKU I KLAVIRISTICI INNI FIRSOVOJ

Aleksey Semenenko i Inna Firsova dojmljivom su umjetničkom osobnošću i strasnom interpretacijom ostvarili najljepše glazbene trenutke ovogodišnjih 67. dubrovačkih ljetnih igara:

Nagradu Hrvatske radiotelevizije Orlando za najbolju glazbenu izvedbu na ovogodišnjim 67. dubrovačkim ljetnim igrama dobivaju Aleksey Semenenko i Inna Firstova.

U ovogodišnjem cjelokupnom glazbenom programu 67. dubrovačkih ljetnih igara zabljesnuli su mladi umjetnici okupljeni u ciklusu nazvanom «U susret budućnosti».

Dojmljivom umjetničkom osobnošću izdvojili su se violinist Aleksey Semenenko i klaviristica Inna Firsova, čiji je prvi nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama odisao duboko promišljenom izvedbom i vrhunskom lakoćom zajedničkog muziciranja.
POSEBNO PRIZNANJE OCJENJIVAČKOG SUDA NAGRADE  ORLANDO HRT-A  ZA GLAZBENI DIO PROGRAMA DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA BALETU SLOVENSKOG NARODNOG GLEDALIŠČA MARIBOR


Vrhunsko plesačko umijeće ansambla, maštovite koreografije i visoki umjetnički dometi konstanta su višegodišnjih nastupa baleta Slovenskoga narodnog gledališča Maribor na Dubrovačkim ljetnim igrama:

Ocjenjivački sud nagrade Orlando HRT-a za glazbeni dio programa Dubrovačkih ljetnih igara u sastavu: Goran Merčep – predsjednik, te Dubravka Tomšić i Maroje Brčić – članovi, odlučio je dodijeliti posebno priznanje nagrade Orlando ansamblu Baleta Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora.

Balet Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora zaokuplja pozornost gledateljstva na Dubrovačkim ljetnim igrama još od svojega prvog gostovanja godine 1999. s Tangom, zatim Romeom i Julijom, Opasnim vezama, Rekvijemom za dvije stolice i Stabat Mater te, na ovogodišnjim 67. dubrovačkim ljetnim igrama, s Carmen i premijerno izvedenim Poslijepodnevom jednog fauna.

Vrhunsko plesačko umijeće ansambla, maštovite koreografije i visoki umjetnički dometi konstanta su višegodišnjih nastupa baleta SNG-a na Dubrovačkim ljetnim igrama.