Završna večer 67. Dubrovačkih ljetnih igara

Završnu večer 67. Dubrovačkih ljetnih igara obilježit će dodjela nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom i u glazbenom programu i gala koncert koji počinje u 22 sata ispred crkve sv. Vlaha.
 

Odmah po dodjeli nagrada, na pozornicu pred Svetim Vlahom nastupa Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Iva Lipanovića, prošlogodišnji laureat Orlanda Henschel kvartet, sopranistica Valentina Fijačko Kobić te mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

Na programu završnog koncerta su Simfonijsko kolo Jakova Gotovca, Introdukcija i allegro Edwarda Elgara, arija Rusalke iz prvog čina opere Rusalka Antonína Dvořáka i arija Marguerite iz trećeg čina opere Faust Charlesa Gounoda u izvedbi sopranistice Valentine Fijačko, arija princeze Eboli O don fatale iz četvrtog čina opere Don Carlos Giuseppea Verdija i arija Izolde Mild und leise iz trećeg čina opere Tristan i Izolda Richarda Wagnera u izvedbi Dubravke Šeparović Mušović te Andante sostenuto Blagoja Berse.

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz redovnu koncertnu djelatnost u Zagrebu, te obvezu redovitog sudjelovanja u radijskom i televizijskom programu, gostuje diljem domovine i u inozemstvu. Još jedan u nizu nastupa na Ljetnim igrama proteći će pod sigurnom rukom uglednog dirigenta Iva Lipanovića, rođenog Dubrovčanina, podrijetlom iz Lumbarde na Korčuli. Uz njih će svirati i Orlandom ovjenčani münchenski Henschel kvartet sa članovima violinistima Christophom Henschelom i Catalin Desaga, violisticom Monikom Henschel-Schwind te violončelistom Matthiasom Beyerom-Karlshojem. Kraljice večeri su i sopranistica Valentina Fijačko Kobić čije sugestivno pjevačko i glumačko umijeće te iznimnu interpretacijsku spontanost jednako dobro poznaju posjetitelji nacionalnih kazališnih kuća u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku, ali i publika svih značajnih glazbenih festivala u Hrvatskoj pa tako i Igara te Dubravka Šeparović Mušović, još jedna Dubrovkinja na koncertu, dobro poznata festivalskoj publici, nacionalna operna prvakinja HNK u Zagrebu, ovjenčana s čak dva Orlanda, ali i brojnim drugim nagradama.

Izravni prijenos dodjele Orlanda i gala koncerta pratite na HRT3 i HR Radio Dubrovniku, a prije samog prijenosa, u 21.10, na istom programu pogledajte dokumentarni film Četrdeset godina Nagrade Orlando.