I umirovljenici vježbaju

Gradsko društvo Crvenog križa već dvije godine provodi projekt za osobe starije životne dobi. U zagrebačkom naselju Siget sastaju se i imaju brojne radionice. Ljeti su najaktivniji u vježbanju. Dobro se iznojiti znači očistiti tijelo, popraviti kondiciju i lakše izdržati - toplo ljeto

Ako mislite da za vježbanje treba biti mlad, niste u pravu. Svatko može i treba vježbati. Čak i ako vas nešto boli, čak i ako ujutro niste mogli dobro hodati, ne znači da ne možete biti pravi sportaš rekreativac. Ipak je važno da vježbate uz nekoga tko zna - što i kako vježbati. Mladi kineziterapeut Karlo Cebović u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa svakoga radnog dana od devet do deset sati u zagrebačkoj četvrti Siget radi sa starijim ljudima.

Karlo prati zdravstveni status svojih vježbača, kako se osjećaju pa treninge sukladno tome prilagođava njihovim potrebama. Mnogi su smršavjeli, ali to nije najvažniji boljitak - to je samo posljedica. Kad se ovako smršavi, kile se ne vraćaju. Mnogi od kada vježbaju ne moraju na fizioterapije i puno se lakše kreću. Šala je ovdje uobičajena, a umirovljenici pa i svi oni koji se osjećaju jednako mladima, ovdje se bave i raznim drugim aktivnostima -  izradom nakita, učenjem engleskog, plesom, a održavaju se i zdravstvena i pravna savjetovališta. U Crvenom križu smatraju da, osim u zagrebačkom naselju Siget, ovakvih aktivnosti treba i u drugim gradskim četvrtima.

Starijih je sve više, a ovako je život zdraviji, bolji i smisleniji. U suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom očekuju da će sljedeće godine ovakvih mogućnosti biti i u drugim četvrtima.