Semeljačke snaše čuvaju stare običaje

Kraj je kolovoza, priroda nas daruje plodovima pa domaćice imaju pune ruke posla. Vrijeme je za zimnicu te pripravu pekmeza i ostalih slastica. Kako se to radi na starinski način u Semeljcima, sa snašama, provjerila je ekipa Hrvatske televizije. 

U ovom kraju još se i danas čuvaju prastare tradicije kuhanja pekmeza. U kotlu kuhan pekmez ima dobar učinak na organizam. Naravno, ovdje svatko zna kakav je dobar pekmez od šljiva. Kuhamo pekmez od plavih šljiva. One u sebi imaju toliko sladora da uopće nije potrebno staviti puno šećera i kada se taj pekmez dobro skuha, onda se bočice stavljaju u krušnu peć gdje se zapeku, otkriva tajnu dobrog pekmeza jedna od sudionica.

Predstavljanje i prenošenje lokalnih običaja sve je popularnije među poklonicima tradicionalnih vrijednosti. Tako se od šljiva ne priprema samo pekmez, nego se u skladu sa starim običajima pripremaju i suhe šljive, sirupi i sokovi te još mnogo toga. Prenoseći ih na mlađe, čuvarice tradicije, Semeljačke snaše, čuvaju stare običaje u Semeljcima, selu koje i dalje živi u duhu prošlosti i narodne tradicije.