Proslavljeno Bartolovo uz dobru glazbu i još bolju kapljicu

Udruga vinara i vinogradara 'Bilikum' iz Križevaca proslavila je vinogradarski blagdan Bartolovo. Cijela ceremonija održavala se po Križevačkim štatutima.

Jedan od lijepih vinogradarskih običaja, blagdan Sv. Bartola slavi se 24. kolovoza kad se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. Običaj je da se taj događaj s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i dobru kapljicu proslavlja u vinogradu.

Tako su u Mladinama nadomak Križevaca vinari i vinogradari udružili snage i podignuli klopoteca. Za njega kažu da tjera ptice i privlači vinoljupce, jer za njih je ovo poziv na kapljicu. Tako i nalažu Križevački štatuti. Klopotac koji se danas postavlja treba spriječiti dolazak ptica koje vole ove slatke plodove od kojih mi proizvodimo vino - grožđe, objašnjava predsjednik Udruge vinara i vinogradara 'Bilikum' Denis Maksić.

Na degustaciju su došli vinari sa svih strana. Sastali se Prigorci i Podravci, a svi koji su kušali slažu se da su potkalnička vina izvrsna. Kapljica po kapljica, pa se zaorila i pjesma.