U tri godine obišao 20 američkih nacionalnih parkova

Yellowstone je davne 1872. proglašen prvim nacionalnim parkom na svijetu. A već sto godina (od 25. kolovoza 1916.) postoji i američka nacionalna agencija (National Park Service – NPS) koja sustavno brine o 59 američkih nacionalnih parkova i 412 zaštićenih spomenika.

Mr. sc. Siniša Golub, ravnatelj Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode, je u protekle tri godine obišao neke američke nacionalne parkove te sada piše knjigu o tim putovanjima, a priprema i veliku izložbu fotografija posvećenu nacionalnim parkovima Amerike.

Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska mr. sc. Golub govorio je tome funkcionira američka parkovna agencija čije je djelovanje vidio iz prve ruke boraveći u SAD-u na studijskim putovanjima po nekim američkim nacionalnim parkovima. Obišao je 20 od 59 američkih nacionalnih parkova, a osim stručnog usavršavanja time je ispunio i svoj dječački san. Obići mjesta koja je kao dječak gledao u seriji Grizli Adams.

Američki parkovni sustav je najveći unificirani sustav upravljanja zaštićenim područjima na svijetu, sustav vrijedan pažnje stručnjaka i javnosti, te sustav koji pokreće motor ekonomije mnogih, posebno manjih ruralnih sredina diljem SAD-a, ističe mr. sc. Golub. Uz to što nacionalni parkovi brinu o prirodnoj baštini, u SAD-u se oko, uglavnom obiteljskih posjeta, parkovima razvila prava industrija tzv. outdoor kulture u kojoj se obrću milijarde dolara. Uz to cijene ulaznica u parkove su dostupne gotovo svima. Za 20-ak dolara može se kupiti ulaznica za 7 dana neograničenog obilaska jednog parka, ili za 80 $ jednogodišnji pokaz 'America the Beautiful' za sve parkove, tj 412 jedinica u sustavu NPS-a. Obje vrste ulaznice vrijede ne po osobi nego po obitelji i osobnom automobilu koji u paketu ulaze u park.

Svaki američki nacionalni park je spektakularan i po temeljnom fenomenu jedinstven na kontinentu. Nakon obilaska deset najpoznatijih, bilo bi pogrešno stati i reći kako je najvažnije obiđeno. Jer, najzanimljiviji je ipak onaj koji tek slijedi, a jednom kad ih se temeljno obiđe i izuči svih 59, već će biti vrijeme za ponovni obilazak. A da bi se dokraja shvatilo o kakvim se ogromnim parkovima radi, dovoljno je spomenuti da je Denali na Aljasci velik kao Slovenija, a to čak i nije površinom najveći park u sustavu, završna je misao o američkim parkovima mr.sc. Goluba koji je opširan članak o tome objavio u časopisu Meridijan.


Izložba fotografija koju priprema pod nazivom 'Nacionalni parkovi – najbolja američka ideja' trebala bi biti otvorena početkom rujna u Centru za kulturu u Čakovcu.