Upoznajte ljepote Hrvatskog zagorja

U naše marijansko svetište Mariju Bistricu dolazi više od milijun hodočasnika godišnje. Mnogi se zadržavaju samo u crkvi i središtu mjesta, a da ni ne upoznaju ljepote Hrvatskog zagorja ili gastronomiju. U OPG-u Micak upravo planiraju ponuditi dobro jelo i vino, kao i mogućnosti za izlete.

U obitelji Micak ponosni su na svoje pretke. Djed je još pedesetih godina prošlog stoljeća bio poznat u kraju po znanju i umijeću vinogradarstva, uzgoja čokota i grožđa. Danas unuci i njihove obitelji na OPG-u Micak, osim proizvodnje vina nude i potpunu ugostiteljsku ponudu. Krenuli smo prvo s prodajom samog vina i onda smo si postavili cilj da uz prodaju vina pokrenemo i mali seoski turizam,  objašnjava Nikolina. Sve što proizvedu je, kako kažu, 100% ekološki, a otkupljuju proizvode i susjednih imanja – sir, vrhnje i mesne proizvode. Svojim posjetiteljima žele ponuditi samo lokalne proizvode. Na jelovniku imaju zagorsku puricu s mlincima, domaću patku s mlincima, domaće pečenje, sir, vrhnje, štrukle… odnosno kompletnu zagorsku domaću hranu.

Proizvode 80.000 litara vina godišnje sa svojih 28.000 čokota, a još toliko imaju u kooperaciji. Imaju desetak bijelih i pet crnih sorti, a grožđe beru u suhoj, polusuhoj i predikatnoj berbi. Na natjecanjima vina dobivaju zlatne medalje, a cabernet sauvignon iz pretprošle berbe bio je šampion kontinentalne Hrvatske. Zagorje je lijepo i mora čovjek doći i upoznati ga. Mi smo samo kap u tom Zagorju koja prezentira Zagorje u lijepom smislu, kakvo ono u stvari je,  ističe Marijo. Želja mu je da ima što više obiteljskih imanja nalik njegovom. Mi nismo konkurencija jedno drugome.

U ovom OPG-u vjeruju da će biti i uspješniji ako i njihovi susjedi budu jednako uspješni. Žele da gastronomska ponuda bistričkog kraja bude dostojan pratilac vjerskom turizmu.