Prvi taksi bez vozača vozi ulicama Singapura

Prvi taksi bez vozača u četvrtak je počeo probno voziti ulicama Singapura.

Tvrtka nuTonomy pozvala je skupinu ljudi da skinu aplikaciju i besplatno se provozaju 'robo-taksijem' u zapadnoj četvrti Singapura poznatoj po visokim tehnologijama. Tvrtka time želi prikupiti povratne rezultate prije no što lansira uslugu u 2018. godini. Ovo je trenutak u povijesti koji će promijeniti način gradnje naših gradova i kako gledamo na našu okolinu, rekao je direktor nuTonomyja Doug Parker.

Pokusne vožnje odradilo je Mitsubishi i-MiEv električno vozilo s inženjerom za volanom koji je kontrolirao sustav, te bi preuzeo kontrolu ako bi to bilo potrebno. Parker, čija tvrtka radi na ovom projektu u partnerstvu sa singapurskom vladom, nada se da će u tom gradu državi do 2018. imati 100 komercijalnih taksija.

NuTonomy je jedna od nekoliko tvrtki koja se natječe u razvoju automobila bez vozača. Švedski proizvođač Volvo AB prošlog je tjedna objavio kako je potpisao partnerstvo s Uberom vrijedno 300 milijuna dolara kako bi razvili takav automobil. Izraelski proizvođač softwarea Mobileye NV najavio je da će njihovo vozilo, koje razvijaju s tvrtkom Delphi Automotive Plc, biti u proizvodnji do 2019., a Ford Motor Co svoj automobil bez vozača najavljuje za 2021. godinu.