Svečano zatvorene 20. sportske igre mladih

Na splitskoj Rivi svečano su zatvorene jubilarne 20. Sportske igre mladih. Više od 140.000 djece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije sudjelovalo je na Igrama, a na zatvaranju se okupilo 800 pobjednika iz sve tri zemlje koji su se natjecali u malom nogometu, rukometu, uličnoj košarci, odbojci, tenisu, stolnom tenisu, šahu, graničaru, utrci na 60 metara te odbojci na pijesku.

Prve Sportske igre mladih organizirane su 1996. u Splitu kao lokalno natjecanje na kojem je nastupilo 5000 djece, a danas su postale najveća sportska manifestacija u regiji. Igre su imale lokalni karakter do 2002., kada su prerasle na državni nivo, a zatim postaju i regionalne, prvo od 2011. u BiH, te od 2014. i u Srbiji. Uz podršku čelnih ljudi Europske unije predsjednik Igara, Zdravko Marić najavljuje širenje igara do 2018., prvo na Albaniju a potom i na dvije ruske regije.

„Ove godine okupili smo 140.000 djece iz više od 100 gradova Hrvatske, Srbije i BiH s osnovnim ciljem da omogućimo svim osnovcima i srednjoškolcima sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta. I na ovim jubilarnim 20. Igrama, uspješno smo prenijeli poruku o prijateljstvu, jednakosti i zajedništvu djece bez obzira od kuda dolaze i nadam se da smo opet pokazali da je osnovni cilj Igara natjecati se i družiti. Ponosan sam da djeca prepoznaju Igre i da ih svake godine sudjeluje sve više. Kroz Igre želimo djecu motivirati na sport, a ne na pobjedu i zaista je važno natjecati se. Posebno nam je drago da se nikad nije dogodio niti jedan incident, bez obzira što sudjeluje toliko djece iz više zemalja,” izjavio je Zdravko Marić, predsjednik Sportskih igara mladih.

Igre su održane pod visokim pokroviteljstvom Europske unije, Europskog parlamenta i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Jedini cilj je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne društvene vrijednosti kao alternativu svim negativnim utjecajima današnjice te neposredno utječu i na normalizaciju odnosa u regiji jer su tijekom 20 godina, Igre stvorile tradiciju i pozitivno okruženje koje djeca prepoznaju. Sportske igre mladih otvoreno podupiru i pozdravljaju sve sportske organizacije koje uključuju upravo mlade, od školskih do sveučilišnih sportskih saveza, od lokalne do nacionalne razine.

Ove godine podršku Igrama dao je i ambasador Sportskih igara mladih Luka Modrić koji je povodom otvaranja Igara naglasio: “Prijavite se na Sportske igre mladih! Svi smo mi nekad bili djeca i moja uloga ovdje je jedno veliko priznanje.  Želim da i moja djeca sudjeluju u ovoj prekrasnoj sportskoj manifestaciji.“

Evel Karalić, prvoplasirani šahist iz Bosne i Hercegovine na zatvaranju Igara I razgovoru o dojmovima rekao je: “Petu godinu sam na Međunarodnoj završnici u Splitu, iako ove godine nisam baš ispunio svoja očekivanja kada pričamo o plasmanu. Zaista se ljepo provodim i drago mi je da imam priliku upoznati vršnjake iz drugih država.”.

Ivan Drljić iz Splita sudjeluje na Igrama drugu godinu i sretan je što je sa svojom ekipom osvojio treće mjesto u odbojci na pijesku.
Nikola Jeremić iz Rukometnog kluba Vojvodina nadodao je da mu je boravak na međunarodnom finalu Sporstkih igara mladih predivno iskustvo, posebice jer su i pobijedili.

Zatvaranju Igara prisustvovali su izaslanica Predsjednice RH Danira Nakić, izaslanik Hrvatskog sabora Petar Škorić, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić, izaslanik Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, gradonačelnici Vukovara i Novske Ivan Penava i Vlado Klasan, predstavnici sponzora Sportskih igara mladih: Maria Anargyrou-Nikolić generalna direktorica Coca-Cole za Sloveniju, Hrvatsku i BiH, Tomislav Šabić iz HŽ Putnički prijevoz, Željko Tanasković iz Školskog sportskog saveza Srbije.