Smokve, pomlađuju i brišu bore

Masline, vinova loza i smokve tri su dalmatinska simbola. Trenutno smokva dozrijeva, pa je pravo vrijeme za šetnju smokvikom prepunim slatkih plodova i vrijednih berača.

Njezino lišće bilo je prva odjeća, još u rajskom vrtu su se sladili njezinim plodovima. Smokva. Stara voćka za koju upućeni kažu da pomlađuje i briše bore. Najbolje i najljepše smokve možete kušati baš sada. Vrijeme je berbe i u smokviku u Tinju, u zadarskom zaleđu, smokve su bogato ukrasile stabla. Ovo je naša sorta zovemo je bjelica ili Dalmatinka, ima još sušioku ili zamorčicu i petrovka. Sad su sve tri u isto vrijeme došle za berbu, svježe ili za sušenje, objašnjava Rade Bobanović, vlasnik smokvika.

Petrovka se bere i u lipnju, ali kolovoz  je mjesec u kojem većina sorti smokve dozrijeva. Vrlo je tražena voćka i zahtjeve tržišta teško je zadovoljiti. Bere se ručno. Ne postoje strojevi jer obavezno je branje s peteljkom. Tako smokva dulje zadržava svježinu i nije izložena kukcima. S druge strane uzgoj je vrlo jednostavan.

A posebno privlači turiste koji je zaista obožavaju. Najviše se javljaju Švicarci, Nizozemci i naši ljudi iz Bosne,  otkriva Rade. Ona je jedan od simbola Dalmacije jer ovdje izvrsno rađa okupana suncem. Na njemu dozrijeva, a na njemu se i najbolje suši. Ubrane s peteljkom i bez oštećenja smokve su spremne za nekoliko faza sušenja. Prvo sumporiranje koje, upozorava nas Bobanović, nikako ne šteti, samo štiti smokvu u fazama koje slijede. Na inoks pločama suši se 3 do 5 dana, dva puta dnevno se okreće i nakon toga se sterilizira kratkim prokuhavanjem u vreloj vodi. Kada se osuši spremna je za tržište.

Sačuvati njene okuse i mirise možete i spravljanjem ukusnih marmelada, kompota, sokova... pa u njoj uživati i  u onim razdobljima godine kada su nam smokve samo dio sjećanja na ljeto.