'Ona je moja druga mama'

Dragica Tomašković u ožujku ove godine dobila je priznanje 'Splitski cvit' za ženu grada Splita. Nagrada se dodjeljuje onim ženama koje su svojim svakodnevnim radom zadužile društvo. Dragica ju je dobila jer je dosad udomila i u svoju obitelj primila čak sedmero djece. S udomljavanjem je počela prije 20 godina, a prvo dijete koje je primila bila je djevojčica s teškoćama u razvoju. Za Dragicu je to bio mali, a tako veliki korak.

Žena velikog i nesebičnog srca! Tako bismo ukratko mogli opisati Dragicu koja je u svoj splitski dom primila ukupno sedmero djece i postala im druga mama. Ne da je smatram nego ona je moja druga mama,  kazat će za nju Renata. Dragica je cijeli život sanjala o tome da majčinsku ljubav pruži djeci kojoj je to najpotrebnije. Prvo dijete suprug i ona udomili su nakon što im je sin Domagoj otišao na studij. Mi smo nekako dogovorili, malo smo pričali, da bi uzeli jednu djevojčicu, da bude u kući malo veselije. A kad smo uzeli jednu, onda je brzo došla i druga. Pa još dvije seke,  otkriva Dragica

I tako njih sedmero! Sedam srca koja su, zahvaljujući ovoj plemenitoj majci, počela kucati kao jedno. I sin Domagoj bio je oduševljen. Dođem doma, ima nekog u kući. Falilo mi je to cijelo djetinjstvo i onda odjednom dođeš kući i puno djece. Meni je to bilo kao da mi je netko dao nagradu, kao da osvojiš jack pot,  iskren je. Dragicu kao požrtvovnu majku hvale štićenici Renata i Marin, a Domagoj ih smatra punokrvnim braćom i sestrama. Tu kad sjednemo za stol svi smo jednaki. Dapače, ja kad sjednem za stol dignem se i njima služim. Jer smatram da kao stariji brat uvijek moram dati primjer

Kakav je osjećaj nekome biti druga mama?  Dragica iskreno odgovara: Meni je to prekrasno. Oni nekada kažu možda je malo teta stroga. Ja kažem kad budete imali svoju djecu vidjet ćete da djecu morate s nekim postavljenim granicama štititi. Najviše im, mislim, svojim primjerom dajem do znanja da moraju bit pošteni, iskreni. Da moraju imati razumijevanja, tolerancije za druge koji su različiti. Neka su djeca s vremenom započela svoj život, no spona s Dragicom neraskidiva je i vječna.

Dobitnica priznanja 'Splitski cvit' i dalje će raširenih ruku dočekivati one kojima je potreban topli dom. Sad smo u procesu pregovora za još dvoje djece, bracu i seku,  otkriva. A mi smo uvjereni da će i njima Dragica pružiti obilje nesebične majčinske ljubavi zbog čega je teško ne primijetiti poseban sjaj u njezinim očima.