Završio 10. jubilarni Vukovarski filmski festival

Dodjelom nagrada i priznanja završio je 10. jubilarni Vukovarski filmski festival. Tijekom šest festivalskih dana prikazano je oko 90 recentnih svjetskih filmova s istaknutih međunarodnih festivala.

Filmovi su bili podijeljeni u 13 kategorija, nagrade u tri, a dodijeljene su nagrade Krsto Papić - Ivi Gregureviću i za životno djelo - Mariji Kohn.

Zlatni šlep za dugometražni film ide u ruke briljantnom rumunjskom redatelju Cristianu Mungiu. Impresivan je, žestok, oduševio je publiku.

To je film o zrelosti, o etici, o situaciji kada se nađete u krizi što da odaberete, hoćete li stajati na mjestu ili otići na pravi put koji je uvijek teži put, kazala je rumunjska glumica Lia Bugnar.

Žiri je pogledao 90 filmova i odlučio: najbolji kratki film je "Alles wird gut", a dokumentarac" Zabrana s neba" Andrea Schwartza.

Šest dana disao je Vukovar u znaku festivala. Ove godine veliko platno gledalo se na pijesku, uz Dunav.

Najbolje svjetske naslove filmska je kompanija kupovala uglavnom svojim novcem. Prvi put su progovorili o odnosu HAVC-a prema njima. Oni misle da bi mi trebali kupiti film i dati njima za neki festival koji im je miljenik. Tako vi dignete kredit za svoj apartman na moru plaćate kamete i ja vam dođem i kažem: dajte ga meni od 1.07. do 15.07., izjavio je Igor Rakonić, direktor Vukovar film festivala.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar o toj temi nije želio pred kamerama. No vrhunski festival i s malo novca i sponzora vukovarsku je publiku i ovo ljeto počastio pravom filmskom gozbom.