Narodni vez i danas oduševljava svojom ljepotom

Nešto što je staro, ne mora biti i zaboravljeno. Vještine kojima su se služile naše bake i danas imaju svoje nasljednike. Narodni vez oduševljava svojom ljepotom i danas te ima sve više poklonika.

U hrvatskoj tradicijskoj kulturi najčešći način ukrašavanja odjeće, posteljnog rublja i posoblja, jest narodni vez. Vještinom vezenja žene su iskazivale svoju kreativnost i oblikovale vlastiti likovni izraz.

Materijali na kojima se vezlo bili su platnena ili svilena tkanina, sukno, kupovna čoha, pletivo od vune i koža, a vez se izvodio domaćom ili kupovnom vunom, svilom, pamučnim ili lanenim koncem te zlatnom i srebrnom žicom. Osnovne su vrste veza: vez brojem koji se izvodi brojenjem niti tkanine, te vez po pismu koji teče slobodno i polaže se na podlogu prema nacrtanom ili zamišljenom liku. 

U gorskoj Hrvatskoj vezlo se i srebrnom žicom (srma), a u Slavoniji i zlatnom. Zlatovez je mogao biti izrađen tehnikom plosnoga veza po pismu, mrežastim ispunjavanjem likova (katori) ili pokrivanjem motiva izrezanih iz kartona.

Ističu se vezovi na ženskim rupcima i kapicama iz sjeverozapadne Hrvatske, svileni ili vuneni vez na dalmatinskim košuljama i rupcima, pamučni na žumberačkim košuljama, sitni lančanac na rubovima suknene odjeće u dalmatinskom zaobalju te konavoski svilovez.

U zagrebačkom Etnografskom muzeju možete vidjeti svu ljepotu i raznolikost naših narodnih nošnji i bogatstvo tehnike vezenja. Ovo ljeto u muzeju su održane radionice vezenja koje su nazvane antistresnima.