Predstavljena knjiga Ive Babića 'Trogir - grad i spomenici'

U dvorištu Muzeja grada Trogira predstavljena je knjiga povjesničara umjetnosti Ive Babića 'Trogir - grad i spomenici'. Za istinske zaljubljenike u taj dalmatinski grad djelo umirovljenog akademika Babića prava je poslastica, a autor ga je namijenio svima koje zanima trogirsko kulturno blago. 

Priko dvora, priko skala, priko bilog kamena, proteže se tisućljetna povijest Trogira koju je na gotovo šesto stranica zabilježio akademik Ivo Babić. Na knjizi sam radio više od pet godina. Imao sam zadatak da u njoj, iako je prevelika, saberem povijest i najvažnije spomenike jednoga grada, kaže Ivo Babić.

Trogir nosi titulu najočuvanijega romaničkoga grada u srednjoj Europi, a UNESCO ga je 1997. godine uvrstio na popis zaštićene kulturne baštine. Bajkoviti prizori ovoga grada nezaboravna su uspomena mnogima koji se zateknu u njemu. Sav je lijep. Uličice, portuni, posvuda naviru uspomene. Slikovit je u vizualnom smislu, zaista jedan predivan grad. Slušao sam mnoge turiste i čitao im tekstove o Trogiru, svi su fascinirani, objašnjava Babić. 

Od trogirske katedrale pa sve do tvrđave Kamerlengo. Sve se to može pronaći u knjizi ovog akademika koju smatra svojevrsnim testamentom rodnom gradu. Ova knjiga je zaista njegovo životno djelo. Isto tako, to je jedan veliki dobitak za grad. Trogir je desetljećima čekao ovu knjigu, kaže Ivana Prijatelj Pavičić, povjesničarka umjetnosti.